Zahtjev sindikata za povećanje plaća nerealan? “Mi to od ministra nismo čuli”

Vijesti 29. ruj 202314:21 0 komentara

Stjepan Topolnjak iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao pregovore s Vladom oko povećanja plaća i drugih zahtjeva.

“Namjera nam je bila povećanje plaća od 1. rujna jer iduće godine nećemo moći pregovarati budući da su izbori. Naš zahtjev je bio povećanje osnovnice 15 posto”, rekao je Stjepan Topolnjak i dodao:

“Očekujemo inflaciju i iduće godine, a onda je ovo naš zahtjev. Minimalna plaća će rasti minimalno 15 posto, i to bi trebalo rasti onda. Osim zahtjeva za povećanje osnovice tražili smo 300 eura božićnice, dar za dijete 150 eura, povećanje jubilarne nagrade, da regres uđe u Kolektivni ugovor.”

Premda je ministar rada Marin Piletić ocijenio, nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi o povećanju osnovice plaća, da je sindikalni zahtjev za 15-postotnim povećanjem plaća nerealan. To, međutim, nije rekao na sastanku, kaže Topolnjak.

“Na jučerašnjem sastanku s javnim službama nismo čuli takav odgovor. Nama je dat odgovor da će se Vlada očitovati kad sve izračuna i da ćemo dobiti odgovor 9. listopada kad imamo novi sastanak”, otkrio je.

Ponavlja da su osnovne namirnice toliko poskupjele da rast plaća nije pratio ta povećanja. “Nikad nismo čuli da su naši zahtjevi realni. Ako želimo ljude zadržati u javnom sektoru, radnika nedostaje, ne žele raditi za ovu plaću”, istaknuo je.

Zaključio je kako očekuje da će se u listopadu pregovori završiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!