Zašto je Ina o istoj stvari različito izvijestila na engleskom i hrvatskom?

Ekonomija 16. velj 202319:51 1 komentar
N1

Prvi čovjek Ine Peter Ratatics pohvalio se danas rezultatima za prošlu godinu. U izvještajima Ine postoje podaci koji su, blago rečeno, neobični. U drugom kvartalu Ina je, naime, fenomenalno uspješna kompanija, a u trećem je postala gubitaš koji je izgubio 60 milijuna kuna. Danas Ratatics ima spreman odgovor: Za sve je kriva cijena nafte i utjecaj rata u Ukrajini.

Nije to sve.

Ina je objavila i izvještaje za drugi kvartal prošle godine, na hrvatskom i engleskom jeziku, koji bi trebali biti skroz identični. Ali… Podatak, prilično važan, vezan za rafineriju Rijeka se razlikuje. Prema podacima u hrvatskom izvješaju, ona je iznimno uspješna, a prema engleskom izvještaju to nije.

INA / N1 Ilustracija

Možete pogledati i sami:

INA-Grupa-Q2-2022-HRV

INA-Grupa-Q2-2022-ENG

Kako je to moguće?

Ratatics danas nije bio spreman na to pitanje. Kaže kako nije brz u učenju hrvatskog jezika pa nije mogao pročitati izvještaj na hrvatskom, ali je sretan što su novinari posvetili toliko pažnje Ininim izvještajima.

Oglasila se Ina

Iz Ine kažu da je greška nenamjerna i da je nastala prilikom usklađivanja dvije verzije te da je točan podatak iz engleske verzije. Navode i da ova greška nema utjecaja na objavljene financijske rezultate.

“Svi financijski rezultati prikazani u izvješću za drugi kvartal 2022. potpuno su točni i identični u obje verzije (engleskoj i hrvatskoj). Međutim, uočena je nematerijalna pogreška u vezi indikativne rafinerijske marže u hrvatskoj verziji izvješća, a posljedica je nenamjerne pogreške prilikom usklađivanja dvije jezične verzije.

Imajte na umu da je engleska verzija izvješća ispravna.

Važno je naglasiti da je za razliku od opće definicije marže, indikativna rafinerijska marža rezultat pojednostavljenog rafinerijskog modela (industrijski standard). Ovaj podatak ne koristi se za izračunavanje financijskih rezultata. Indikativna rafinerijska marža ne mora biti pokazatelj stvarne marže koju bi INA ili bilo koja druga naftna kompanija ostvarila u bilo kojem razdoblju i to zbog konfiguracije rafinerije te struktura sirovih nafti koje se prerađuju i finalnih proizvoda. Zbog toga ova pogreška nema utjecaja na objavljene financijske rezultate”, stoji u odgovoru Ine na upit N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare