Zašto su cijene kvadrata na Cresu odletjele u nebo?

Vijesti 01. pro 202109:57 > 11:18
N1

Lana Mihaljinec iz Udruženja za poslovanja nekretninama pri HGK-u bila je gošća Novog dana.

Komentirala je slučaj na Cresu. Kaže kako cijena od 9.000 eura za kvadrat nekrenine nije realna.

“Mislim da je ovo iznimka od pravila i za tu ukupnu cijenu se sigurno može kupiti nešto veće. Ima toga, radi se o tvrtci u stečaju. Često se događaju dražbe pravnih osoba koje su otišle u stečaj, a koje u portfelju imaju nekretnine. Upravo činjenica da je to dražba je pridonijelo tome da je cijena tako visoka”, objašnjava.

VEZANA VIJEST

Na pitanje o tome koliko stranci kupuju nekretnine u Hrvatskoj kaže kako je udio stranaca relativno visok na moru, i uglavnom su to kupci iz Slovenije. “To nije neuobičajen podatak. U pandemijsko i postpandemijsko vrijeme je Hrvatska postala vrlo atraktivna jer je blizu i, pokazalo se u pandemiji, da je zgodno i atraktivno imati kuću s okućnicom, a pokazuje se i kao dobra investicija”, govori.

“Nekretnine su jedno od najboljih ulaganja koje možete ostvariti. To je možda jedan od najvećih razloga što je velik broj stranaca. Trendovi broja kupovina nekretina od stranih državljana nisu u velikom porastu”, kaže.

Govoreći o tome kako situacija utječe na trendove kaže: “O toj se temi premalo priča, o priuštivosti stanovanja većem broju građana. Moramo biti puno odgovorniji i puno analitičnije prilaziti brojkama. Tržište je izuzetno segmentirano. U nekim regijama ne postoje nekretine od 9.000 eura. To je odraz ekonomske i društvene situacije u tim područjima. U Zagrebu moramo početi gledati tržište kao skup manjih dijelova. Cijene izuzetno variraju i na razini kvarta.”

Na pitanje o čemu ovisi cijena kaže da ovisi o tome radi se o novogradnji ili starogradnji. “Novogradnja je daleko iznad prosječne cijene. Gradi se nedovoljan broj novih stanova. Kad pogledate broj izdanih građevinskih dozvola prošle godine u odnosu na 2007. taj broj je manji. Nedovoljan je broj novih nekretnina. Trenutno je problem nedostatka broja novosagrađenih stanova. Pogotovo je problem u broju priuštivih stanova”, govori.

Na pitanje jesu li subvencije podigle cijene? “Apsolutno. U dva nepovezana istraživanja se dokazalo da su subvencije direktno utjecale na porast cijena. Mi smo to vidjeli i na terenu. Vi date više sredstava ljudima da se natječu za relativno mali broj proizvoda. Što se dogodilo? Cijene su skočile, nisu pale”, govori.

Ona kaže da je prosječna cijena kvadrata nekretnine oko 3.000 do 3.200 eura po kvadratu. Navodi i primjer zgrade u kojoj je za kvadrat traženo 8.000 eura.

“Kupci odgađaju kupnju. Zašto? Zato što ne mogu naći priuštive proizvode”, govori.

O tome što nas očekuje naredne godine na tržištu nekretnina kaže: ” Mi očekujemo da velikog rasta više neće biti. Postojat će nekretninski proizvodi na izuzetno atrakivnom lokacijama, ali ako govorimo o prosjecima, ne očekujemo više rast. Mislim da prodavatelji koji žele prodati stanove u starijim zgradama moraju smanjiti očekivanja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar