Tadić: SDP osvaja izbore samo ako predsjednik HDZ-a umre ili završi u zatvoru

Vijesti 21. ruj 202321:25 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Bivši zastupnik u Saboru Tonči Tadić komentirao je u Newsnightu N1 televizije situaciju na hrvatskoj političkoj sceni.

“Doista je neobično da politiku komentiraju oni koji u politici nisu proveli dana. To je kao da SP u nogometu komentiraju oni koji igraju, eventualno, mali nogomet, a vjerojatno pikado”, kaže Tadić o situaciji na hrvatskoj političkoj sceni.

“Imamo hiperprodukciju kandidata za premijera. Danas-sutra  će se pojaviti još šest, sedam njih. Objaviš da si kandidat, novinari se bave tobom, ti daješ mudre izjave… A nitko ne pita te ljude tko je vaš tim. Želim jasno reći, ja sam autor Zakona o prijenosu vlasti koji je usvojen u Sanaderovo doba. Htio sam, tko je gledao seriju ‘Yes minister’ definirati tko je Sir Humphrey, a tko je ‘minister’. U šest mjeseci treba promijeniti 156 ljudi… Koja od ovih stranka može predočiti listu od 156 ljudi za preuzimanje izvršne vlasti”, govori Tadić. Dodaje i da bi voliio da bilo tko od tih kandidata pokaže listu zakona koje planira donijeti ili barem listu svojih inicijativa.

“Plaćam viski s ledom onome tko se sjeti bilo kakve Grbinove incijative”, govori Tadić podsjećajući da šef SDP-a u Saboru sjedi već četiri mandata. “Ako netko sjedi u Saboru nije njego posao da izvlači strip Alana Forda kao Arsen Bauk, nego da piše alternativne zakonske prijedloge i da nameće teme, a dok je na vlasti da realizira prijedloge te koalicije”, kaže.

Tadić je komentirao i slučaj ministra Grlića Radmana. Kaže kako ne može zamisliti da netko tko sjedi na nekoj funkciji nije riješio situaciju sa svojim vlasničkim udjelom u privatnom poduzeću.

Govori i kak imovinske kartice imaju smisla jer tako svi nastoje postupati iskreno prema javnosti i ne skrivati neke svoje pozadinske projekte koji mogu utjecati na nepristranost u odlučivanju. “Smisao imovinske kartice nije koliko netko ima kuća, nego utječe li to na njegove političke odluke. Nekoga možeš preokrenuti s 50 tisuća eura, a za nekog treba 50 milijuna. Suština je u tome je li neki poslovni odnos utjecao na nečije donošenje odluke”, objašnjava Tadić.

Bivši saborski zastupnik komentirao je i mogućnosti stranaka na izborima. “SDP osvaja izbore samo ako predsjednik HDZ-a umre ili završi u zatvoru. Ne vidim da je Plenković ni pred zatvorom ni na samrti”, kaže o izbornim šansama najveće oporbene šanse. “Ni Račan ni Milnaović nisu išli na izbore glavom kroz zid nego su uvijek okupili dobru koaliciju. Veliki čovjek oko sebe ima veliki šator. On je velik stasom, ali u političkom smislu vizionarstva je dosta jadan”, govori o Peđi Grbinu i kaže kako je zanimljivo da ni Možemo ne želi svoje šanse utopiti u koaliciji s SDP-om.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare