Zašto Ustavni sud ne reagira na ovakav Zakon o izbornim jedinicama: “Dogodine su izbori”

Vijesti 20. ruj 202317:24 3 komentara

Ustavni stručnjak i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Robert Podolnjak u N1 Newsroomu komentirao je Zakon o izbornim jedinicama, koji mjesecima izaziva podosta prijepora kod oporbe, ali i neovisnih stručnjaka.

Stoga, čudi da su svi oni ignorirani i da će vladajući obaviti sve na način koji želi, unatoč kritikama koje nadilaze hrvatske granice. Ali, kritike i savjeti neće biti uvaženi s obzirom da aktualni Zakon o izbornim jedinicama prestaje vrijediti 1. listopada i do tada trebao donijeti novi.

“Očekivanja bi uvijek trebalo imati, nakon parlamentarne rasprave, svih očitovanja, profesora, nevladinih udruga… Nažalost, promjena nema, iako je bilo logično očekivati ih”, izjavio je Podlonjak pa nastavio:

“Ništa od prijedloga nije prihvaćeno, kao da nismo imali što kvalitetno za reći. Govore da prigovori nisu sadržajni i posebno značajni. Pozivali smo se na odluku Ustanog suda i Kodeks dobre prakse Venecijanske komisije. U raspravi se moglo čuti da kakvo je to nevažno tijelo, ali to je stručno, savjetodavno tijelo Vijeća Europe. Ono daje savjete svim državama članicama, a mi smo jedna od tih članica. Morali bismo slušati preporuke tog tijela.”

N1

S druge strane, vidimo da u Vladi tvrde da se poštuju odluke Ustavnog suda.

“Po mom mišljenju, niti u jednom segmentu ne poštuju se odluke Ustavnog suda. Sam proces nastanka ovog prijedloga zakona nije u skladu s Kodeksom dobre prakse niti s onim što je govorio Ustavni sud. Taj je zakon nastao izvan onih očekivanja i preporuka da to radi jedno stručno i nepristrano tijelo. Dobro je poznato da izborne zakone vladajući žele krojiti za sebe, zbog čega je potrebno donositi ih uz što širi konsenzus, uz što više neovisnih stručnjaka i tijela”, naglasio je Podolnjak.

Inače se kod zakona ovog tipa konzultira profesore s pravnih fakulteta, a inače i sudjeluju u njihovoj izradi.

“Interesantno je da kod ovog zakona, koji je izašao iz Ministarstva pravosuđa i uprave, niti jedan profesor nije sudjelova, niti ih se konzultiralo. Također, od veljače do srpnja ništa se nije događalo, a u tom se periodu moglo postići mnogo, kroz savjetovanja i rasprave. Ovo sigurno nije tehnički zakon nego važan dio izbornog sustava.”

Logično je i postaviti pitanje zašto Ustavni sud ne reagira oštrije kad toliko pravnih stručnjaka tvrdi da zakon ne bi smio proći u ovom obliku.

“Ustavni suci imaju, reći ću, mnogi među njima, očekivanja da ponovno budu izabrani na te pozicije. U teoriji i praksi mnogih država zato imaju jedan mandat, kako ne bi imali bojazan zbog uvođenja ili ukidanja nekog zakona. Znate da bismo iduće godine trebali imati izbor deset ustavnih sudaca. I neki od njih razmišljaju o potencijalnoj reakciji vladajućih”, zaključio je Robert Podolnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare