Novi skandal u pravosuđu: Nitko se nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a

Crna kronika 20. ruj 202316:14 4 komentara
N1 / Ilustracija

Na natječaj za ravnatelja USKOK-a koji je trajao do subote nije se javio nitko! Doznaje to N1 iz Državnog odvjetništva RH.

Trenutno je na čelu USKOK-a Željka Mostečak, kao obnašateljica dužnosti ravnateljice. Njezino imenovanje samo je privremeno, no izgleda da će biti teško pronaći njezinog nasljednika.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek raspisala je početkom ovog mjeseca natječaj za čelno mjesto USKOK-a. Na njega su mogli javiti kandidati koji zadovoljavaju propisane uvjete i prođu sigurnosnu provjeru.

Tko može postati šef USKOK-a?

Uvjeti za ravnatelja USKOK-a identični su onima što ih Zakon o državnoodvjetničkom vijeću propisuje za zamjenike glavne državne odvjetnice. To su kandidati koji su u pravosudnim tijelima obnašali pravosudnu dužnost najmanje 15 godina ili isto toliko godina bili odvjetnici, javni bilježnici, sveučilišni profesori pravnih znanosti koji imaju položen pravosudni ispit i najmanje 15 godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

Osim toga, mogli su se kandidirati i ugledni pravnici s položenim pravosudnim ispitom i najmanje 20 godina radnog iskustva koji su se dokazali svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima.

Ravnatelja na mandat od četiri godine imenuje Glavni državni odvjetnik uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa i mišljenje kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Nitko ne želi istraživati ozbiljan kriminal?

Natječaj je proveden nešto manje od pet mjeseci od postavljanja Željke Mostečak za obnašateljicu dužnosti ravnateljice USKOK-a nakon smjene Vanje Marušić.

Marušić je drugi mandat dobila u studenom prošle godine, no u travnju ove godine podnijela je ostavku nakon afere s prometnom nesrećom njezinog vozača. O toj nesreći nije izvijestila glavnu državnu odvjetnicu što joj je iz DORH-a zamjereno. Zato se, uz obrazloženje da je riječ o osobnim razlozima, povukla s čelnog mjesta USKOK-a.

Ovo je doista skandalozna situacija koju će glavna državna odvjetnica morati i javno objasniti. Ne treba zaboraviti da posebno žestoke borbe kandidata nije bilo ni za čelo mjesto DORH-a, kao ni za poziciju predsjednika Vrhovnog suda RH. Znači li to da se nitko ne želi ozbiljno boriti protiv kriminala u ovoj zemlji ili se dokaz da se dio elitnog sustava za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije raspao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare