Vremenski fenomen uočen nad Sjevernim polom, atmosferski fizičar objašnjava: “Ako taj mega-vrtlog u visini pukne…”

Vijesti 20. ruj 202309:43 0 komentara
Pixabay / ilustracija

Severe Weather Europe (SWE) objavio je da se u stratosferi iznad Sjevernog pola počinje formirati polarni vrtlog koji će utjecati na zimsko vrijeme 2023./2024. godine. Utjecaj ovog vremenskog fenomena bi se, prema SWE-u, najviše mogao osjetiti u SAD-u, Kanadi i Europi, osobito ako se polarni vrtlog počne urušavati. Što točno možemo očekivati ove zime za N1 je objasnio Branko Grisogono, atmosferski fizičar i profesor u trajnom izboru na PMF-u u Zagrebu.

Grisogono navodi da polarni vrtlog predstavlja uobičajeno strujanje zraka u stratosferi.

“Značajno utječe na donje slojeve atmosfere, tzv. troposferu, posebice na polarnu mlaznu struju, njezino meandriranje, raspored planetarnih valova te ultimativno na ciklone i anticiklone u našim područjima. To je ciklonalni vrtlog hladnog zraka, vrti se od zapada k istoku i stvoren je razlikom temperature tropskih i polarnih krajeva, te rotacijom Zemlje”, pojasnio je Grisogono.

Objasnio je i kako bi točno polarni vrtlog mogao utjecati na Europu, odnosno kakve bi vremenske prilike mogao donijeti ove zime. On navodi da je u ovom trenutku prerano za prognozirati kakve nas vremenske prilike mogu očekivati tijekom zime, no navodi da bi ponegdje moglo biti neuobičajeno hladno, odnosno toplo.

“Ako taj mega-vrtlog u visini pukne, tj. prolije se iz skoro kružne u dipolnu ili kompliciraniju strukturu, onda se stvaraju “džepovi”, komadići tog polarnog vrtloga, kao krpice što ne znaju kuda da krenu. Jedni nose topliji zrak na sjever, a drugi nose hladan i vlažan zrak na jug. Do sada to se obično događalo svake dvije do tri godine u siječnju ili veljači“, naveo je Grisogono i nastavio:

“Danas, sredinom rujna, nemoguće je reći gdje će takav nelinearan planetarni val slomiti zbog pucanja polarnog vrtloga. Stoga, znamo da će negdje na sjevernoj hemisferi biti neuobičajeno hladno, zbog stacionarnog ‘džepa’ zarobljenog polarnog zraka, a negdje će biti neuobičajeno toplo. Lom polarnog vrtloga nerijetko dovodi to jakog zatopljenja u donjoj stratosferi i promjeni smjera polarne mlazne struje.”

SWE također navodi da na polarni vrtlog utječe i El Niño, a i Grisogono ističe da su tu u pitanju atmosfersko-oceanske veze, odnosno jedna pojava utječe na drugu.

“El Niño, kao i druga interna tj. prirodna klimatska kolebanja, posebice u tropima, utječu jedni na druge. Povezanost nije, nažalost, kao na vagi, već više efekata ljuljaju jedni druge, treba nam multi-dimenzionalna vaga! Kao u timskoj igri, kako tko potegne jače, a netko slabije…”, objasnio je Grisogono.

“U principu, El Niño zaljulja polarni vrtlog, on onda čeka što će mu reći drugi bitni ‘daljinski igrači’, poput tzv. kvazi-dvogodišnje oscilacije u tropima što putuje kroz stratosferu, te stanje monsuna te ostalih klimatskih modova. To je kompleksna i zanimljiva igra što se ubrzava s globalnim zagrijavanjem zbog ljudskih utjecaja”, zaključio je Grisogono.

Martin Köbsch / Panthermedia / Profimedia

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!