Trakavici se nazire kraj: Zastupnici gotovo jednoglasno složni oko Dobronića

Vijesti 13. lis 202114:42 > 14:48 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL, Ilustracija

Saborski zastupnici u srijedu su se gotovo jednoglasno složili da je izbor Radovana Dobronića na čelo Vrhovnog suda korak u pravom smjeru, izrazivši zadovoljstvo što se višemjesečna "trakavica" oko izbora privodi kraju.

Stanje u hrvatskom pravosuđu je loše, ljudi čekaju, a pravda ne dolazi i iako sam izbor predsjednika Vrhovnog suda nije dovoljan za nužne promjene, smatramo da je izbor Dobronića prvi korak u pravom smjeru, kazao je Peđa Grbin u ime Kluba zastupnika SDP-a.

Tijekom rasprave o prijedlogu predsjednika Republike da se Dobronića imenuje na najvišu funkciju sudbene vlasti Grbin je istaknuo da uloga predsjednika Vrhovnog suda nije samo administrativna i birokratska, da on ima konkretne i važne ovlasti te je važno tko će biti ta osoba.

Grbin: Dobronić ima stručnost i hrabrost

“A Dobronić je pokazao odlike koje bi trebale biti odlike svakog pravnika i suca, stručnost i hrabrost”, rekao je Grbin.

Svjesni smo da samo jedan čovjek ne može puno, ali može biti iskra promjene u pravosudnom sustavu, složili se se i Romana Nikolić (Klub socijaldemokrata), Natalija Martinčević (Klub HSLS-a i Reformista) i Marin Lerotić (Klub IDS-a).

“Nekada jedan čovjek čini ključnu razliku, a to može biti Dobronić”, dodala je Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a).

Da je odabir Dobronića važan korak prema obnovi povjerenja u mogućnost reforme pravosuđa ocijenio je i Milorad Pupovac (SDSS) . “Ona se s pozicije Vrhovnog suda može napraviti, ali ne u onom opsegu koji neki misle”, kazao je.

Katičić: Predsjednik VS-a nije ključan za spas pravosuđa

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) istaknuo je kako je pogrešno tumačiti ulogu predsjednika Vrhovnog suda kao ključne za spas hrvatskog pravosuđa. “To nije niti će ikada biti tako”, kazao je i naglasio da pravu reformu provodi Vlada.

Za samog Dobronića rekao je da je zadovoljio sve uvjete, da je pošten i nesklon korupciji te je malo vjerojatno da bi u nekom narednom postupku bilo boljih kandidata.

I ostali su u raspravi hvalili suca Dobronića kao poštenog, kritičnog, neovisnog, upućenog u stanje pravosuđa, s jasnim stavovima, a njegov program kao najbolji.

“Želimo mu da opravda glas koji proizlazi iz njegova prezimena, glas dobrog suca”, rekao je Miroslav Škoro (Klub Hrvatskih suverenista).

Božo Petrov (Klub Mosta) istaknuo je da podrška Dobroniću nije bjanko podrška te očekuju da provede ono o čemu je govorio. “Kazao je da se pravilnom sudskom praksom priljev novih građanskih parnica može smanjiti za 30 posto, očekujemo od njega da to i ispuni”, poručio je.

Dobronić bez podrške Domovinskog pokreta

Podrška Dobroniću jedino nije došla iz Kluba Domovinskog pokreta, čiji je Stephen Nikola Bartulica kazao kako nije problem u osobi suca Dobronića, nego u tome što nije lustraciju prepoznao kao jedan od ključnih problema.

Zastupnici su izrazili i zadovoljstvo što će u petak glasovanjem završiti višemjesečna “trakavica” oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. “Konačno, nakon više mjeseci natezanja dobili smo kandidate, a sve što je tome prethodilo bio je gubitak vremena i populistička vježba i nadmetanje”, ocijenio je Pupovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare