Zastupnici upozorili na nedovoljan broj policajaca u kaznionicama i zatvorima

Vijesti 01. tra 202213:32 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Saborski zastupnici su u petak u objedinjenoj raspravi podržali izvješća o radu probacijske službe te o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2020., pri čemu su iz oporbe upozoravali na nedovoljni broj zaposlenih u tim sustavima, posebice pravosudnih policajaca.

Vesna Nađ (Klub Socijaldemokrata) rekla da je u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima 2020. bilo ukupno 3.558 sistematiziranih radnih mjesta, a popunjeno ih je bilo 2.558, što smatra nezadovoljavajućim.

Uz to, pravosudnih policajaca u tom sustavu bilo je 1560 što znači da ih nedostaje 20 posto, ustvrdila je. Tako je na jednog pravosudnog policajca dolazilo 2,2 zatvorenika – što je također nezadovoljavajuće, rekla je Nađ,  odavši da treba zapošljavati nove službenike pravosudne policije.

Ružica Vukovac (Klub za pravednu Hrvatsku) rekla je da u tom sustavu nedostaje oko 28 posto stručnog kadra. Stoga, drži i stanje sigurnosti ne može biti ocjenjeno ocjenom dobar, kako je u izviješću, jer nedostatak kadrova sigurno utječe i na stanje sigurnosti.

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) pročitao je pismo koje je prije nekoliko godina medijima uputio zatvorski čuvar s 30-godišnjim iskustvom, u kojem je upozorio na probleme u tom sustavu (male sobe u odnosu na broj zatvorenika, nedostatak pravosudnih policajaca u odnosu na prekobrojni broj zatvorenika, nedostatak računala i sl) .

Dretar je ocijenio da se u tom sustavu ništa nije promijenilo i da čelnici uprave za zatvorski sustav zatvaraju “oči i uši” na sve što se upozorava, što se događa ili bi se moglo dogoditi unutar zatvorskog sustava.

Vezano uz nedostatak zaposlenih u tim sustavima Dražen Bošnjaković (Klub HDZ-a) rekao je da se pri tome treba gledati šira slika funkcioniranja cijelog državnog aparata jer, u koje god se ministarstvo ili državnu instituciju uđe, može se vidjeti da u njima ima manje popunjenih radnih mjesta nego što ih je sistematizirano.

Naglasio je kako se svake godine poboljšavaju uvjeti života zatvorenika i da se na tome treba nastaviti raditi. Bošnjaković je naveo da zatvorenici u cijelom sustavu imaju niz programa kroz koji se mogu školovati, raditi ili stjecati nova znanja kako bi se lakše uklopili u život nakon izlaska iz zatvora.

Bošnjaković je naveo i da su tijekom 2020. zatvorski službenici 64 puta primijenili sredstva prisile, bilo je osam tjelesnih napada te dva pokušaja bijega, a te godine u sustavu je bilo 11.607 zatvorenika.

I u pojedinačnoj raspravi zastupnici su se založili za više ulaganja u ta dva sustava kako bi se poboljšali uvjeti života zatvorenika, više zapošljavanje pravosudnih policajaca i podizanje njihovih plaća.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izvijestio je da je na dnevni red 10. sjednice uvršteno 15 novih točaka, među kojima po hitnom postupku konačni prijedlozi izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u RH te izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!