Slovenija dobiva predsjednicu? Pirc Musar u nedostižnoj prednosti

Vijesti 13. stu 202220:18 > 20:59 0 komentara
REUTERS/Borut Zivulovic

Nataša Pirc Musar ima prednost od gotovo osam postotnih bodova ispred Anžea Logara u drugom krugu slovenskih predsjedničkih izbora održanom u nedjelju i najvjerojatnija je nova slovenska predsjednica.

Nakon prebrojanih 77 posto glasačkih listića, u vodstvu je Pirc Musar za koju je glasalo 53,87 posto birača, dok je Anžea Logara podržalo je 46,13 posto birača.

REUTERS/Borut Zivulovic

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova. Za njega je glasovalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar na drugom mjestu glasalo njih 26,88 posto.

Oboje kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces.

VEZANA VIJEST

Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Budući da niti jedan od sedam kandidata nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučuje današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. listopada dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!