Zbog Adventa sobe u zagrebačkim hotelima i do 400 eura

Ekonomija 01. pro 202207:20 0 komentara
Zoe Sarlija/PIXSELL

Zimski turizam vratio se u velikom stilu, što se odrazilo i na cijene smještaja.

Već prve brojke o posjećenosti adventskih atrakcija u Hrvatskoj, pogotovo u Zagrebu, pokazuju da se turizam tijekom zimskih blagdana vratio u velikom stilu, a povećanu potražnju pružatelji usluga debelo su iskoristili povećanjem cijena smještaja.

Kao i proteklih godina, i dalje se očekuje najveći pritisak za vikende, uz izuzetak tjedna između Božića i Nove godine koji također padaju na vikend.

U Zagrebu je tako već za prvi vikend održavanja Adventa bilo teško pronaći pristojnu dvokrevetnu sobu ili apartman za dvoje za manje od 100-120 eura po noćenju, a cijene noćenja u najboljim hotelima idu i do 400 eura.

Traži se soba više

Pretraga velikih online platformi trenutačno pokazuje da je slobodno tek oko šest posto ukupnih smještajnih kapaciteta za vikend koji dolazi, i to uz cijene koje su bar dvostruko veće nego radnim danom tijekom ovog tjedna.

U zadnjem ovogodišnjem tjednu zauzetost na Bookingu u Zagrebu trenutačno je na 73 posto, a popunjenost smještajnih jedinica na Silvestrovo od 92 posto pokazuje da je Zagreb poželjna destinacija za proslavu Nove godine.

Jednako je s Dubrovnikom, sve je popunjeno i u Rovinju i Poreču, u Šibeniku je u novogodišnjem vikendu na Bookingu puno 86 posto kapaciteta, kao i u Zadru, no treba imati na umu da su to ljetne destinacije u kojima je dosta raspoloživog smještaja zatvoreno.

Skok dolazaka

Kako doznaje Poslovni.hr u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), od 25. do 27. studenog u čitavoj Hrvatskoj bilo je ukupno 36.318 dolazaka i 89.051 noćenja, što je 75 posto više dolazaka i 45 posto više noćenja nego lani, te 11 posto više noćenja nego u istom vikendu 2019. godine.

U Zagrebu je od 25. do 27. studenog ostvareno 9988 dolazaka i 21.744 noćenja, što je u usporedbi s prvim adventskim vikendom lani 72 posto više dolazaka i 61 posto više noćenja, te 95 posto rezultata u noćenjima prvog adventskog vikenda rekordne 2019. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!