“Zbog Markotić ne možemo vjerovati da će liječnici djelovati u dobroj vjeri”

Vijesti 14. velj 202109:49 > 09:57 0 komentara
Foto: N1

Novinari Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista i Marko Matijević sa Srednje.hr bili su gosti Točke na tjedan. Komentirali su aktualnosti oko cijepljenja preko reda.

Toma se osvrnula na optužbe na račun novinara koje je na press konferenciji Stožera izrekla ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

“Nakon te konferencije, svi mi novinari imali smo poriv reći – nisam ja. Da će otići dalje od toga, neće sigurno. Gospođa Markotić je braneći sebe rekla sigurno jednu istinu. Stvari tako funkcioniraju godinama. Čim je neka ozbiljnija situacija, traži se usluga. Tako ne funkcionira samo zdravstvo, nego i sve drugo”, kaže Toma.

Foto: N1

Ipak, napominje Toma, ovdje je riječ o epidemiji i izvanrednom stanju.

“Cjepiva je malo. Tu je povećana odgovonost gospođe Markotić koju ona jednostavno nije shvatila. Mnoga su prava uskraćena ljudima, puno je tu žrtvi koju svi podnosimo. Međutim, neki od nas imaju dužnosti koje su zahtjevnije i traže daleko više odgovornosti”, rekla je Toma.

Matijević se osvrnuo na cijepljenje rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

“Čini mi se kao da to pitanje više nije u fokusu javnosti. U znanstvenim krugoima tu neće biti neke odluke i sankcije. Mene zanima koliko ljudi uopće pericipira da je to problem? Što bi se dogodilo da je vijest bila drugačija? Da je gospođa Markotić rekla da ima viška cjepiva i da je otišla u prvu bolnicu i pitala tko od liječnika treba cjepivo”, pita se Matijević.

Foto: N1

Istraga Ministarstva zdravstva

Upitana što misli da će se dogoditi nakon najavljene istrage Ministarstva zdravstva, Toma odgovara: “Moj optimizam je da će se tako zaustaviti masovno cijepljenje preko reda i možda će istraga bar rezultirati da sustav prokaže one koji to rade.”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u subotu je izdao priopćenje u kojem se spominje i da liječnik odlučuje o tome kome će dati višak cjepiva.

“Ovo je dosta teška situacija. Ne može se svaka situacija propisati. Morali bismo imati određenu dozu povjerenja u liječnike. Tu dolazimo do suštine problema s gospođom Markotić, zbog ovakvog ponašanja ne možemo vjerovati da će liječnici postupati po savjesti i dobroj vjeri”, kaže Toma.

“Ja bih bila sretna da je gospođa Markotić shvatila da je pogriješila i da se ispričala. Mi smo kao cijelo društvo u jednoj kaljuži neodgovornosti”, dodala je.

Matijević je komentirao ublažavanje mjera.

Kaže kako u svim županijama neće biti jednako.

“U PGŽ-u popuštanje mjera za casina neće vrijediti. Meni je drago da djeca idu u školu jer mi se čini da se sustav nije snašao online. Još šire pitanje zdravlja je amaterski sport. Bez toga mi se čini da osim nekog sportskog i zdravog duha, gubi se element upoznavanja vršnjaka iz cijele zemlje”, rekao je Matijević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!