Zbog štete na kućama uslijed radova u karlovačkoj Zvijezdi pokrenuta peticija: “Stanari su prepušteni samima sebi”

Vijesti 07. velj 202416:57 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zbog oštećenja na kućama uslijed radova na odvodnji i vodoopskrbi, stanovnici karlovačke gradske jezgre Zvijezde pokrenuli su u srijedu peticiju kojom traže da se štete saniraju usporedno s radovima, a opseg nastale štete u stranci Možemo su usporedili sa štetom od potresa.

Zbog radova u građevinski i na druge načine desetljećima zapuštenoj jezgri oštećena je kuća Matije Volnera iz Haulikove ulice u tolikoj mjeri da je njegova obitelj morala iseliti. Oštećena je i zgrada KAMOD-a, koja je nedavno konstrukcijski obnovljena od potresa, a na korištenje bi je trebali dobiti Muzeji grada Karlovca.

Gradski vijećnik Možemo Dobriša Adamec upozorava da su stanovnici Zvijezde očajni.

“Prisiljeni su napustiti svoje domove i poslovne prostore. Boravak u Zvijezdi je postao nemoguć i nesiguran, prepušteni su samima sebi, što je strašno i nedopustivo”, rekao je.

Popravlja se podzemlje, a sve iznad tla se uništava, riječ je o “grubom nasrtaju na zaštićenu spomeničku baštinu”, tvrdi Adamec dodajući kako su štete u rangu šteta od potresa.

Ulagač u radove na odvodnji i vodoopskrbi je karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija, a riječ je o projektu vrijednom 55 milijuna eura, koji se provodi na području Karlovca, Duge Rese i Barilovića, te se financira najvećim dijelom iz fondova Europske unije.

Direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica kaže da je u Zvijezdi izvedeno više od polovice predviđenih radova na kanalizaciji i oko 30 posto radova na vodoopskrbi, a radi se i na plinovodnoj i DTK mreži.

Voditelj Jedinice za provedbu projekta Ivan Klokočki precizira da je do sada izgrađeno gotovo 2600 metara kanalizacije, a podneseno je pet prijava za velika oštećenja objekta uslijed radova na infrastrukturi i više od 20 prijava za manja.

Klokočki dodaje da je inspekcijski nadzor naložio zatvaranje gradilišta, a investitor je i prije toga sugerirao da se štite ljudi i imovina za vrijeme radova.

“Izvođač je trebao biti oprezniji, na što se žale i građani. Seizmograf stalno mjeri vibracije na objektima. Pokazalo se da će se morati posvetiti više pozornosti pri izvođenju radova i nadoknaditi nastalu štetu”, rekao je Klokočki.

Gradonačelnik Damir Mandić ističe kako se i prije dvije godine znalo da je projekt zahtjevan i poručio da će biti osiguran novac za sanaciju i uređenje zgrada, no mora se poštivati procedura prijave štete.

“Alternative nije bilo. Pozivam na strpljenje, razumijevanje i podršku. Zvijezda je kulturna baština s posebnim uvjetima života i rada”, poručio je Mandić.

Gradska opozicija inicirala je sazivanje posebne sjednice Gradskog vijeća Karlovca na temu radova u Zvijezdi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!