Zbog sudara maloljetnika trebala bi odgovarati i treća osoba? “On je više kriv”

Vijesti 03. velj 202319:05 1 komentar
PU brodsko-posavska

Na društvenim mrežama se proširila snimka prometne nesreće u kojoj su sudjelovala dva maloljetnika u dobi od 17 i 16 godina.

Kako je potvrdila policija, nesreća se dogodila u petak u 3 sata ujutro u Novoj Gradiški, kada su se maloljetnici zabili u betonski stup u Ulici slavonskih graničara.

U nesreći je teško ozlijeđen 17-godišnji vozač koji nije bio vezan zaštitnim sigurnosnim pojasom, izvijestila je ranije PU brodsko-posavska.

Na društvenim mrežama objavljena je snimka sudara na kojoj se čuju dvojica maloljetnika. Policija je utvrdila da je stariji maloljetnik upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Policijski službenici protiv 17-godišnjaka podnose optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu. Nakon dodatno prikupljenih saznanja i kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su protiv 17-godišnjaka podnijeli brodskom tužiteljstvu kaznenu prijavu zbog obijesne vožnje u cestovnom prometu. Prema zakonu je za obijesnu vožnju moguće dobiti kaznu zatvora i do tri godine.

Goran Husinec, stalni sudski vještak za promet, kaže da je automobil “opasna stvar” i da svaki vlasnik auta odgovara u prometnoj nesreći kao i vozač jer se neslužbeno doznaje da je 17-godišnjak ukrao automobil očuhu.

“Dakle, vlasnik auta ne smije maloljetnoj osobi i čovjeku bez vozačke dozvole ili nekome pod utjecajem alkohola dati svoje vozilo. Vlasnik je morao imati ključeve automobila pod kontrolom, a on to očito nije imao. U ovom slučaju će odgovarati vlasnik i maloljetnik”, kaže Husinec za Index.

Sudski vještak kaže da kazne za maloljetnike nisu velike, ovisi o kvalifikaciji djela koje je napravio. “Mislim da bi kazne za vlasnike automobila trebale biti veće”, rekao je.

U ovom konkretnom slučaju, više je kriv vlasnik auta nego maloljetno dijete. Opće je poznato da djeci svašta pada napamet i da djeca nekada uzimaju roditeljima automobile. Vlasnik auta mora čuvati ključeve i paziti na vozilo”, navodi Husinec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare