Milijunska šteta na istoku države: Mogu li Slavonci računati na pomoć države?

Vijesti 23. srp 202322:19 2 komentara
Dubravka Petrić/PIxsell

Nekoliko dana nakon dviju oluja koje su protutnjale Slavonijom nekoliko tisuća kućanstava u vukovarsko srijemskoj županiji su bez električne energije. Vapaji u pomoć proteklih dana imali su odjeka pa su na terenu volonteri, HGSS i Hrvatska vojska.

Obitelj Baletić s troje male djece iz Cerne još otplaćuje kredit za kuću u koju su uselili prije nekoliko godina. Šteta od nevremena je golema.

“Katastrofa, imam troje male djece, bitno da se nikome ništa nije dogodilo”, rekao je Krešo Baletić iz Cerne.

Vjetar oštetio potkrovlje, zabatni zid se od olujnih udara nagnuo, kiša im se slijevala niza zidove.

Pokazuje gdje mu se kiša slijevala u dnevnom boravku kod televizora i u kuhinji, parket je bio natopljen, tek za nekoliko dana će se vidjeti koliko će se dići.

Nevrijeme je prouzročilo štetu na više od tisuću kućanstava u Cerni. Načelnik općine procjenjuje da iznosi najmanje 5 milijuna eura.

O tome koliko kućanstava je bez električne energije i da će dobiti možda već sutra i preostalih 25% kućanstava struju.

U uklanjanju grana i stabala, ali i sanaciji krovišta stanovnicima Otoka došli su pomoći brojni volonteri iz svih dijelova Hrvatske.

“Osjećaj je prekrasan, došli su pomoći kolege s posla i evo Bad Blue Boysi. Stvarno neopisivo nešto. Gore je bio stan, dvije sobe su potpuno uništene. Čula se lomljava kao da granate padaju po kući – ne znam koliko je trajalo, meni je trajalo vječnost”, rekla je Anica Lukić iz Otoka.

Ekipa je krenula iz zagrebačkog Buzina rano jutros i spremni su pomoći koliko i kome treba.

“Skupila se ekipa od zagrebačkog potresa pa ćemo vidjeti što treba pomoć, nas 20-ak iz Zagreba. Mi smo donijeli samo alat za prvu pomoć, a za materijal će se ljudi morati snaći”, rekao je volonter Marko Deša.

Na 8 lokacija diljem Vukovarsko-srijemske županije radi i 500 vojnika.

“200-ak vojnika je na terenu. Radi se na sanaciji sakralnih i društvenih objekata.

“Tijekom današnjeg dana i jučerašnjeg odvezeno je 150 kubika različitog građevinskog otpada i drvnog materijala”, rekao je bojnik Mario Maslov.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji stradalo je oko 15 tisuća objekata. Oko tri tisuće kućanstava i dalje je bez struje.

“Za subotu je bilo predviđeno da će biti priključeno 98 posto svih stambenih objekata, međutim novo nevrijeme izbacilo je jedan dalekovod, izbacilo niskonaponske mreže na nizu mjesta, 200 trafostanica. A to se ne može jednostavno popraviti”, rekao je župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić.

Ne može se popraviti preko noći šteta i šok koji su stanovnici pretrpjeli. Ipak, ljudskosti ni u ovakvim situacijama ne nedostaje.

“Uspjeli smo spasiti meso, evo i susjedi pomažu, jedni drugima pomažemo. Ne pamtim ovakvo nevrijeme, mislim da je to Božje upozorenje i da bismo trebali biti više složni”, rekla je Željka Mitrović iz Beraka.

Prve procjene su da bi šteta u Vukovarsko-srijemskoj županiji mogla biti i veća od 100 milijuna eura. Međutim, za mnoge Slavonce šteta na kućama, u selima i gradovima ne može se izraziti u eurima – jer je neprocjenjiva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare