Zdravstvene agencije EU-a nisu podržale četvrtu dozu za opću populaciju

Vijesti 06. tra 202221:10
Podijeli:
Izvor: John MACDOUGALL / AFP / Ilustracija

Zdravstvene agencije EU-a priopćile su u srijedu da nema dokaza koji bi poduprli korištenje četvrte doze cjepiva Pfizera i Moderne protiv covida-19 u općoj populaciji, ali su preporučili tzv. drugu booster dozu za osobe starije od 80 godina.

U Europskoj uniji nema jasnih dokaza da zaštita od cjepiva protiv teškog oblika bolesti značajno slabi kod osoba s normalnim imunosnim sustavom u dobi od 60 do 79 godina, objavili su Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u zajedničkom priopćenju.

Međutim, upozorili su da će možda biti potrebno razmotriti četvrtu dozu za tu dobnu skupinu ako se epidemiološka situacija promijeni. Obje su se agencije složile da se četvrta doza može dati odraslim osobama starijim od 80 godina.

vezana vijest

Preporuka je donijeta tjedan dana nakon što su ministri zdravstva država članica EU-a pozvali Komisiju da podrži davanje četvrte doze starijima od 60 godina kako bi ojačali imunitet u nedostatku cjepiva koje posebno djeluje protiv omikron varijante.

Studija iz Izraela pokazala je da stariji građani koji su primili drugu booster dozu Pfizerovog cjepiva imaju 78 posto nižu stopu smrtnosti od covida-19, u usporedbi s osobama koje su primile jednu booster dozu.

Europske agencije su objavile da nema uvjerljivih dokaza o “dodatnoj vrijednosti četvrte doze” kod osoba ispod 60 godina.

Agencije će razmotriti najbolje vrijeme za dodatne doze, eventualno koristeći prednosti prilagođenih cjepiva kada kampanje cijepljenja započnu u jesen, navodi Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar