“Zdravstveno osoblje nije tampon zona za iskaljivanje bijesa”

Vijesti 20. lis 202210:10 0 komentara
N1/Ilustracija

Predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Mirjana Kolarek-Karakaš u četvrtak je u Varaždinu, u povodu napad liječnika na medicinsku sestru u Zagrebu, u izjavi za Hinu naglasila da zdravstveno osoblje nije tampon zona za iskaljivanje bijesa.

U petak, 14. listopada u pedijatrijskoj ordinaciji u Retkovcu je liječnik koji je došao po ispričnicu za svog sina fizički napao medicinsku sestru.

„Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju najoštrije osuđuje napad na medicinsku sestru u pedijatrijskoj ordinaciji u Zagrebu. Još je žalosnije da je medicinsku sestru napao liječnik koji jako dobro zna kako funkcionira zdravstveni sustav”, rekla je Hini varaždinska pedijatrica Kolarek-Karakaš dodavši kako su pedijatrijske ordinacije preopterećene.

Naime, prema njezinim riječima, umjesto 33 predviđena pacijenta dnevno, pedijatrijske ordinacije obrade ih dvostruko više, a u zimskim mjesecima čak i trostruko.

„Pa samo da svakome kažete dobar dan je previše i sve to iziskuje strpljenje. Medicinska sestra radi trijažu i određuje što je hitno, a što nije. U ovom slučaju, problem je nastao oko ispričnice. To nije hitno stanje da bi se tražilo preko reda”, kazala je Kolarek-Karakaš.

Objasnila je kako nije problem napisati ispričnicu, no treba znati što napisati, pogledati u zdravstveni karton djeteta, pitati roditelja kako je dijete trenutačno i zašto je izostalo iz škole ili vrtića.

Situacija je još teža, dodaje Kolarek-Karakaš, ako roditelj dolazi po ispričnicu, a dijete uopće nije bilo kod liječnika.

„Potrebe i zahtjevi prema nama su sve veći, makar je djece sve manje. Zdravstveno osoblje nije tampon zona za iskaljivanje bijesa, mi samo radimo svoj posao”, naglasila je Kolarek-Karakaš.

Zdravstveno osoblje jako je opterećeno administrativnim dijelom posla, upozorava Kolarek-Karakaš, zbog čega im sve manje vremena ostaje za pregled pacijenata.

„Postoji pravilnik prema kojem roditelj može opravdati izostanak djeteta do tri dana bez liječničke ispričnice. Već neko vrijeme zalažemo se da se to kod vrtićke djece povisi na pet dana”, rekla je Kolarek-Karakaš i poručila kako ovaj slučaj ponovno ukazuje da je u zdravstvene ustanove potrebno uvesti zaštitarsku službu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!