Zdravstvenom reformom, koju je najavio Beroš, nezadovoljni su gotovo svi

Vijesti 30. sij 202307:00 0 komentara
KB Merkur, bolnica Merkur, Merkur, klinička bolnica Merkur
Ivana Tomić/N1

Zdravstvenim sustavom i reformom koju je najavio Vili Beroš nezadovoljni su gotovo svi. Mladi liječnici zbog neispunjenih zahtjeva najavljuju nove akcije, stigli su i porazni rezultati ankete koju je provela liječnička komora, pristižu podaci da je sve manje liječnika primarne zaštite, a liste čekanja, bez obzira na osipanje stanovnika, sve su dulje

Prije četiri mjeseca stotine je mladih liječnika i specijalizanata prosvjedovalo tražeći bolje uvjete rada. Nakon pregovora u ministarstvu i predstavljene reforme zdravstva, kažu – od naših se zahtjeva nije ispunilo gotovo ništa pa najavljuju nove akcije.

“Prikupljamo podatke, do kraja mjeseca se odgovara na anketu pa ćemo nakon toga ovisno o rezultatima mi usmjeriti svoja daljnja djelovanja jer ništa što smo mi tražili nije napravljeno. Sve što se ispunilo od naših zahtjeva iz 9. mj da je HLS dobio reprezentativnost, i to je jedna jedina stvar.”, kaže Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika.

“Sa koeficjentima, na tome se radi ali ne znamo kad će biti usvojeno. Na zakonom o plaćama liječnika i specijalizacijama za sada nema nikakvog odjeka”, kaže Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

“Primarna zaštita sve više u problemima”

A da je situacija i dalje grozna i da prema goremu kako kaže Mirjana Livojević, dokazuje i rezultat ankete liječničke komore o zadovoljstvu upravljanja i uvjetima rada bolničkih liječnika.

“Ono na što su se najviše žalili to je manjak vremena za pacIjenta , preopterećenost i rad na više radilišta, nemogućnost edukacije usklađivanja privatnog i poslovnog s obzirom na velik broj prekovremenih.”, kaže Vikica Krolo.

“Rješenje je povećati broj liječnika u bolničkom sustavu, a toga u ovoj reformi ne vidimo”, smatra Ivan Bekavac iz HUBOL-a.

“Mi imamo i više milijuna prekovremenih sati godišnje. Kako bi osigurali dostupnost zdravstvene zaštite, liječnici rade povremeno u jednom danu i na odjelu i opracijskoj sali te na hitnom prijemu i ambulantama, pa su dostupni za konzultacije, a tako nerijetko rade i u dežurstvu”, opisuje Bekavac.

A da je primarna zaštita sve više u problemima pokazuju podaci da od 2 190 obiteljskih liječnika, 165 radi iz mirovine, a onih starijih od 60 koji su predkraj radnog staža ukupno je 766. Rješava li se ijedan od tih problema zdravstvenom reformom?

“Ne, nije rješeno. Ova godina je ključna jer je prevelik broj kolega preko 65 godina i stigli su do kraja i oni od 60. Mladi čovjek zna da tu neće moć napredovat, u startu će krenut s najnižim koeficjentom za plaću”, kaže Leonardo Bressan iz KOHOM-a.

Pozitivne ishode ove reforme vide u udruzi pacijenata.

“Da se na kraju ipak usvojilo ono što je najvažnije a to je da pacjent ocjenjuje zdravstvene usluge, djelatnike i daje feedback na osnovu čega se može napraviti analiza kvalitete zdrvstvenog sustava. Nadamo se da će uskoro to zaživjeti u praksi”, kaže Jasna Karačić iz Udruge pacijenata.

Što će reforma promijeniti, građani ne znaju, ali znaju što žele. Nema doktora, nema sestara, nema ni hitne kad je prijeko potrebno – što nekad rezultira tragičnim ishodom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!