“Zeleni su sve jači, ovo doba je naše doba. To je val koji treba podržati”

Vijesti 11. pro 202120:19 1 komentar
N1

O tome što čeka austrijsku crno-zelenu vladajuću koaliciju nakon odlaska Sebastijana Kurza i kakva je europska perspektiva zelenih stranaka u Dnevniku u 18 govorila je zastupnica zelenih u austrijskom parlamentu Bedrana Ribo.

Zeleni su u Austriji već neko vrijeme u koaliciji s demokršćanima, odnono austrijskim narodnjacima. Na prvi pogled je to neočikavana i dosta udaljena koalicija.

VEZANA VIJEST

“Na početku, prije dvije godine, mi samo nismo vjerovali da će doći do ovoga gdje smo sad – da smo mi stabilni faktor u ovoj vladi. S naših 14 posto smo pokušali narodu, Austriji dati stabilnost. Zadnji tjedni su bili turbulentni. U roku dva mjeseca imamo već trećeg kancelara. No nemamo koalicijski ugovor s pojedinom osobom, mi želimo uspjeti, napraviti nešto, imamo program kojeg se držimo i dosta toga nam je već uspjelo”, rekla je Ribo.

A novi kancelar je Karl Nehammer, prijašnji ministar unutarnjih poslova poznat po čvrsti stavovima kada su u pitanju migranti. Što je dosta suprotno od politika zelenih.

“Ne brine me što je Nehammer kancelar, imamo dobru bazu s njim. U situaciji pandemije se pokazao kao dobar partner. Naše dvije stranke imaju različite poglede u dosta stvari, mi smo dva svijeta, ali pokušavamo uzeti najbolja iz oba ta svijeta. Da je bilo lako, nije, da smo preko svega profesionalno prešli, jesmo. Nije vrijeme za gledati na prošlost. Nalazimo se usred padnemije, imamo dosta toga u planu. Mi Zeleni imamo naš cilj i nadamo se da ćemo to u ovom periodu uspjeti”, kaže Ribo.

Zeleni nisu na vlasti samo u Austriji, nedavno su formirali vlast i u Njemačkoj, zajedno sa socijaldemokratima i liberalima.

“Zeleni su sve jači. Svako vrijeme ima svoje doba, a ovo doba je doba Zelenih. Ne samo mi u Austriji, Njemačkoj, Luksemburgu, nego i u dosta većih gradova poput Pariza, Zagreba… To je val koji treba podržati i nadam se da ćemo zajedno nešto uspjeti i u Europskoj uniji”, rekla je Ribo.

A kada je u pitanju pandemija, u Austriji su i danas održani veliki prosvjedi protiv epidemiološkh mjera. Mnogi smatraju da Austrija u ovom valu provodi najkrutije mjere.

“Da sam zadovoljna, bilo bi previše reći. Naravno da su se pravile greške i uvijek može nešto bolje, ali moramo činjenici pogledati u oči – nedavno smo imali 15.000 novoboljelih dnevno, pandemija je tu, nije prošla i neće proći ako se ne uvedu malo žešće mjere. Naš je cilj je da kao Austrija prebrodimo pandemiju da što manje ljudi završi u bolnici, da zdravstveni sustav ne kolabirai”, komentirala je.

Vjeruje da da će dočekati kraj mandata. “Hrabro smo ušli u koaliciju i naravno da imamo cilj da cijeli period uzmemo odgovornost”, rekla je.

Na pitanje je li Sebastian Kurz zauvijek otišao iz politike, odgovara: “Ja mislim da jest”.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare