Zeleno-lijevi blok traži prekid subvencioniranja stambenih kredita

Ekonomija 15. velj 202212:45 0 komentara
stan, stanovi, zgrada, arhitektura, neboder
Unsplash/Ilustracija

Klub Zeleno-lijevog bloka zatražio je u utorak prekid subvencioniranja stambenih kredita jer smatraju da će to dovesti do pucanja nekretninskog balona, a time i ekonomske krize, inflacije i propasti te zagovaraju izgradnju stanova za javni najam po uzoru na mnoge europske zemlje.

Zastupnici Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić i Bojan Glavašević istaknuli su da je Europski odbor za sistemske rizike (ESRB) prije dva dana upozorio da bi nastavak trenda subvencioniranja stambenih kredita mogao dovesti do kraha tržišta nekretnina, što se smatra jednim od najvećih rizika za Hrvatsku.

Benčić je kazala da, premda je samo 50 posto kupnje nekretnina financirano kreditima, ti krediti predstavljaju sistemski rizik jer se vidi da su nam nekretnine precijenjene i da postoji trend rasta cijena nekretnina te da ni pandemija ni potres nisu utjecali na smanjenje cijena nekretnina nego se, dapače, rast od osam posto godišnje nastavio i tijekom 2019. i 2020. godine. Također, dodaje, ESRB u upozorenju navodi i ranjivost dijela populacije opterećenog hipotekarnim kreditima te ističe da je uzrok rasta cijena u dijelovima zemlje upravo subvencioniranje stambenih kredita. Od 2017. godine, kada je uvedena ta mjera, upozoravamo da će ona biti ‘dolijevanje ulja na vatru’ i da će samo poticati daljnji rast cijena nekretnina, što se upravo dogodilo, istaknula je.

VEZANE VIJESTI

„Sredstva koja se daju za subvencioniranje kredita, što doslovno znači da iz državnog proračuna uzimamo novce da bismo ih davali bankama pa onda banke mogu svake godine računati na određeni priljev novca iz proračuna i nemaju nikakav poticaj da se međusobno takmiče u snižavanju kamatnih stopa na kredite nego imaju ‘backup’ u državnom proračunu koji će uvijek subvencionirati kamate”, naglasila je.

Vlada umjesto smanjivanja subvencija planira njihovo povećanje

Dodala je da je za ovu godinu u proračunu previđeno 264 milijuna kuna za subvencioniranje kamata, a za iduću godinu više od 300 milijuna kuna što znači da Vlada, umjesto da smanjuje subvencije za koje vidi da negativno utječu na tržište nekretnina, još ih planira povećavati.

„Mi predlažemo da se ta sredstva prenamijene u zajednički fond i da se zajedno s jedinicama lokalne samouprave, posebno u onim gradovima u kojima su cijene nekretnina postale toliko visoke da ih si nitko više ne može priuštiti poput urbanih sredina kao što su Zagreb, Rijeka, Split, Dubrovnik, Pula, iz tih sredstava financira gradnja stanova za javni najam”, kazala je.

Dostupnošću stanovanja za mlade ljude i obitelji po cijeni nižoj od tržišne, ali još uvijek konkurentnoj jer nije riječ o socijalnim stanovima, mogli bismo, ističe, značajno utjecati na tržište i generalno smanjiti cijenu najma i ispuhati balon tržišta nekretnina koji se stvorio. “Ovako ga samo napuhujemo i kao što je ESRB rekao, taj balon bi mogao u srednjoročnom periodu puknuti, a tada bi posljedice po ekonomiju mogle biti devastirajuće, što smo već vidjeli prije 13 godina kada je iz SAD-a krenula globalna kriza”, navodi Benčić.

U Hrvatskoj je, kaže, samo dva posto stanova u javnom vlasništvu, dok je prosjek EU 15 posto, dodavši da su često dobivali prigovore da je njihov prijedlog izgradnje stanova za javni najam socijalistički model, a taj model ima cijela Europa.

Apelirala je na Ministarstvo financija, jer se sutra raspisuje natječaj za banke za subvencije na kredite, da prekine s tom mjerom jer će nas još jedna godina tih subvencija nepovratno odvesti u spiralu koja će dovesti do pucanja nekretninskog balona i propasti.

Ako ne slušaju nas koji to već godinama govorimo, ako ne slušaju HNB koji također na to upozorava, možda napokon poslušaju ESRB, kazala je, založivši se istodobno i za i uvođenje poreza na nekretnine i kapital.

Dodala je i da premijera Plenkovića smatra izravno odgovornim za ono što će se u godinu dana dogoditi s tržištem nekretnina.

S obzirom na stavove nekih koalicijskih partnera o pojedinim ministrima, prvenstveno Marija Banožića, Benčić je pozvala premijera na rekonstrukciju Vlade, naglasivši da je ključno smijeniti i cijelo vodstvo Ministarstva graditeljstva jer je dokazano da se dvije godine nije ništa napravilo po pitanju obnove i da ta ekipa ne može pokrenuti obnovu. „Kratkoročna šteta za dugoročnu korist građana Plenkoviću nije prihvatljiv model i zato se ne provode reforme kako bi Hrvatska postala koliko-toliko normalna zemlja”,

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!