Poznato tko će biti v.d. nakon odlaska šefice USKOK-a

Vijesti 20. tra 202311:03 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

N1 iz izvora bliskih Ministarstvu pravosuđa saznaje da je Ivan Malenica potpisao suglasnost za ostavku Vanje Marušić.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potpisao je suglasnost s ostavkom ravnateljice Uskoka Vanje Marušić, a koju mu je za zahtjevom za potvrdu proslijedila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

Za vršiteljicu dužnosti bit će potvrđena Željka Mostečak, sadašnja zamjenica glavne državne odvjetnice.

Iza Željke Mostečak dug je tužiteljski staž. Na glasu je kao jedna od najboljih uskočkih tužiteljica. Radila je kao općinska državna odvjetnica u Velikoj Gorici, a zbog rezultata u procesuiranju gospodarskog kriminaliteta, premještena je 2006. godine u USKOK. Najprepoznatljivija je po tome što je vodila aferu Fimi-media, u kojoj je pravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanader, ali i vladajući HDZ kao pravna osoba. Taj joj je proces priskrbio i državnoodvjetničku nagradu.

Osim što je zastupala optužbu u aferi Fimi media, radila je i na gotovo svim postupcima koji su proizašli iz te afere, pa je tako zastupala optužnicu u postupku protiv Ivice Kirina, bivšeg ministra policije, koji se u kraku te afere teretio za zloporabu položaja i ovlasti tešku 7,5 milijuna kuna. Kirin je na koncu pravomoćno oslobođen krivnje.

Bila je glavna tužiteljica i u “aferi Remorker – HAC”, gdje je bio optužen i nekadašnji ministar prometa Božidar Kalmeta.

Ime Željke Mostečak spominjalo se i u kontekstu nasljednice glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića nakon njegova razrješenja prije tri godine, piše Večernji list..

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!