“Žene i dalje teško dobivaju azil u Hrvatskoj. U cijeloj priči o migrantima one kao da ne postoje”

Vijesti 13. lis 202306:54 0 komentara

Politologinja Dunja Bonacci Skenderović bila je gošća Newsnighta.

“Čim je počeo napad, počele su izlaziti snimke silovanih žena, one su uvijek najranjivija skupina. Osim što trpe nasilje bombardiranja, bivaju i žrtve seksualnog nasilja. Čini mi se da je došlo do naglog napada i tu će najviše nastradati žene, djeca i starci”, rekla je politologinja Dunja Bonacci Skenderović.

Ona navodi da taoci nikako ne smiju biti opravdanje za bombardiranje.

“Prošli smo rat i znamo da su granate padale i po civilima, ali žene i djeca su tu posebno osjetljiva i ranjiva skupina jer dolazi do povećanja nasilja nad njima. Žene u ratu kao da su legitimna meta nasilja i kao da se kroz njih vodi psihološki rat prema drugoj strani. Kad ih se siluje i ubija”, kazala je.

Također, kaže da su žene migrantice su nevidljive.

“Od prvog izbjegličkog vala 2015. nemamo niti jedan video o ženama i obiteljima. Žene kao da su marginalizirane. A znam da je bilo jako puno žena koje su prolazile izbjegličkim koridorima. Ne priča se o tome da su migrantice žrtve silovanja i trgovanja ljudima. To su često pothranjene žene s malom djecom. Žene i dalje teško dobivaju azil u Hrvatskoj. U cijeloj priči migranata žene kao da ne postoje”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!