“Živimo u razdoblju velike krize, ne treba puno da se dogodi svjetski rat”

Vijesti 17. stu 202218:23 0 komentara
N1

Vanjska članica Odbora za obranu i bivša ministrica obrane Željka Antunović komentirala je u Newsroomu pad rakete u Poljskoj i drona Hrvatskoj.

“Svaka čast Poljacima. Od samog početka su poljski čelni ljudi smirivali situaciju kao da su bili svjesni da se ne radi o namjernom već o mogućnosti slučajnog incidenta što se djelomično pokazalo. Istraga će još potrajati, ali s obzirom na decidirane izjave iz NATO-a i Poljaka prilično su sigurni u ono što govore da se vjerojatno radi o ostacima neke protuzračne ukrajinske obrane”, govori Antunović.

vezana vijest

Dodaje kako nije posumnjala da će netko brzopleto krenuti u zahtjev za aktivacijom članka 5 NATO-a.

“Živimo u razdoblju velike krize. Rat koji se vodi emotivno izjednačavamo s našim Domovinskim ratom, ali može imati daleko veće posljedice. Ne treba puno da se dogodi rat širih razmjera, ono što se zove svjetski rat”, ističe Antunović.

Smatra da bi svaka zemlja koja ima neki strateški pogled na svoju budućnost trebala poraditi i na scenariju proširenja sukoba.

“Naravno da ga ne želimo i da na svim razinama i NATO-a i EU-a šalju se pomirujuće poruke. Međutim, u to se ne može biti nikako siguran i takav scenarij bi trebao biti u tijeku izrade i u Hrvatskoj”, tvrdi.

Ukrajinci od samog početka rata imaju, kako kaže, izrazito agresivnu retoriku u smislu zahtjevanja pomoći i potpore skidanja sa sebe sve vrste odgovornosti i to im je sad ušlo u neke standarde. Izjave Zelenskog su uvijek malo agresivne u tim zahtjevima da ih se podrži i naoruža, dodaje.

“Izjava NATO-a bila je izrazito u korist Ukrajine, da se radi o dijelovima ukrajinskog projektila, ali nisu odgovorni Ukrajinci nego oni koji su rat započeli”, ističe Antunović.

Pad drona u Hrvatskoj

Kometirala je i pad drona u Hrvatskoj te rekla kako ne očekuje konačne rezultate.

“Sva sreća da nije bilo žrtava, nije ni bilo velike materijalne štete, ali je to ozbiljno upozorenje. Ako treba govoriti o odgovornosti ili slabostima onda se radi o NATO protuzračnoj obrani. Zna se da mi nemamo, iako mi imamo dobru radarsku pokrivenost i neobično je da nitko nije primjetio na radarima”, tvrdi.

vezana vijest

Smatra da nedostaje aktivnosti prema NATO-u naše strane.

“Trebali smo inicirati na tom primjeru dodatne analize i rasprave da se vidi što se treba napraviti i popraviti. Ne znamo je li se to dogodilo jer nije komunicirano prema javnosti, ali bi bilo jako dobro da bude komuncirano, da ne ostane visiti u zraku i reći: hvala Bogu svi smo ostali živi”.

Dodaje da je to jedna kontinuirana slabost unutar ove Vlade.

“Ministarstvo obrane je zatvoreno, susrećemo se s oznakama strogo povjerljivo ili vojna tajna. Kad padne dron ne radi se o vojnoj tajni nego o nečemo što treba iskomunicirati i inicirati razgovore i analize”, zaključuje Željka Antunović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!