Zlatko Trobonjača o dvojbama oko cijepljenja ‘booster’ dozama

Vijesti 30. ruj 202108:38 > 13:59 0 komentara
zlatko trobonjača
N1

Agencija za lijekove EU-a u ponedjeljak treba donijeti odluku hoćemo li se cijepiti trećom dozom Pfizera protiv COVID-a. Navodno ne treba očekivati konkretan stav Agencije već preporuku Nacionalnim stožerima da sami odluče.

“Čeka se odluka EMA-e a sa procjepljivanjem će se moći krenuti kad se definira što je treća, odnosno ‘booster’ doza koja dodatno potiče našu imunost – i koje će se cjepivo koristiti”, kazao je Zlatko Trobonjača, s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Cijepiti bi najprije se trebale, dodao je – stariji od 60 godina i ljudi s kroničnim, malignim bolestima i imunodeficijencijama.

Vjeruje da će i Hrvatska krenuti s cijepljenjem trećom dozom ako to učine i zemlje EU-a. U tom smislu naši građani neće ostati uskraćeni za putovanja i slično.

Komentirajući slučaj 20-godišnje djevojke koja je preminula nakon cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson nakon čega je Slovenija povukla to cjepivo kazao je kako se radilo o rijetkoj komplikaciji nakon cijepljenja adenovirusnim cjepivom. Podsjetio je da se kod ovog cjepiva koristi humani adenovirus tipa 26, a kod Astra Zenecinog cjepiva to je čimpanzin adenovirus.

VEZANA VIJEST

“Zabilježeno je 9 slučaja poremećaja, na milijun doza – u žena od 20 do 50 godina. Snrtnost je jako rijetka, mislim da je svega par žena umrlo na 15 do 20 milijuna isporučenih doza. Radi se o vrlo rijetkoj komplikaciji. Još uvijek imate 50 tisuća puta veću šansu da pokupite virus i umrete ako se ne cijepite Johnson&Johnson cjepivom”, naglasio je Trobonjača u razgovoru za HTV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!