Zorić: Vladine mjere nastupaju za koji dan, a još ne znamo kako će se provoditi

Vijesti 29. ožu 202218:58 0 komentara
N1

Tjedan je velikog poskupljenja. Nakon goriva u ponoć u petak idu gore struja i plin. A istodobno na stnagu stupaju Vladine mjere za ublažavanje šoka. Mjere su prvenstveno usmjerene na građane. Poduzetnici još čekaju dodatne mjere za sebe, rekao je u Dnevniku N1 glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić.

“Jasno je da u prvom valu Vlada štiti građane, nemamo ništa protiv toga, ali treba biti svjestan da su građani ujedno zaposlenici u tvrtkama. Ne možemo biti samo građani ili samo zaposlenici, mi smo i jedno i drugo i treba voditi računa da su tvrtke te koje generiraju dohodak i iz toga se plaćaju porezi, prirezi i ostalo. Ne bude li se vodila uravnotežena politika u tom smjeru, bojim se da ćemo piliti granu na kojoj svi zajedno sjedimo”, rekao je Zorić.

PROČITAJTE JOŠ

“Mi smo konstantno u kontaktu s resornim ministrima, iznosimo prijedloge. Razumljiva nam je pozicija Vlade da se ne može preko noći, al najgore će biti ne činiti ništa. Dolazi taj 1. travnja kada nastupaju mjere koje su najavljene još u veljači. Mi još uvijek ne znamo provedbu, kako će to ići, tko će dijeliti vuačere, gdje ćemo, što ćemo… Sve radimo u zadnji čas”, dodao je.

Smatra da će trebati odlučnije trebati krenuti prema tvrtkama. “Ne samo u energetskom pogledu, nego i kod mnogo drugih stvari. Danas smo razgovarali sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem o tome s čime se sve u centru susreću male tvrtke, čovjek ne može vjerovati koliko administrativnih problema imaju. A tu je sad i taj energetski problem”, rekao je Zorić.

Iako su poduzetnici najavljivali tužbe, Zorić kaže da je to trenutno na čekanju.

“Nije cilj poduzetnika suditi se. Razgovaramo s čelnim ljudima Holdinga i Plinare, otvorili smo dijalog, trebamo saslušati i njih. Svjesni smo da energenti više neće biti ono što su bili i stalno postoji, zbog rusko-ukrajinske krize, prijetnja da tih energenata uopće ne bude ili barem ne u dovoljnoj količini”, rekao je.

Smanjuje se i PDV na određene proizvode. HUP poziva svoje članove da onda i oni snize cijene.

“Mislim da će naši članovi će tako i napraviti. Ovo snižavanje cijena može biti dobro jer može omogućiti našim proizvođačima da budu konkurentni. To je sigurno prednost domaćem proizvođaču da bude konkurentniji, da kupcu daje svježu, bolju robu za manje novca. PDV, što se tiče tvrtki, je zapravo neutralan, ali kad su u pitanju građani koji plaćaju konačnu cijenu, onda nije. Ne znam koliko je rješenje u plutajućem PDV-u koji se spominje i koliko je to moguće s obzirom na europsku regulativu, ali plutajuće trošarine u svakom slučaju da. Rast cijena energenata za građanstvo, prvenstveno sada goriva, bez intervencije u te plutajuće intervencije se neće zaustaviti”, rekao je Zorić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!