“Župan Longin želi autokratski vladati, apeliram na premijera Plenkovića…”

Vijesti 23. lis 202119:30
Izvor: N1

U Zadarskoj županiji jučer promjena u sastavu vladajuće većine. Najprije je predsjednik županijske skupštine Antonio Vučetić iz kluba nezavisnih vijećnika DSU-HNS-HSLS podnio ostavku, a potom je HDZ uz pomoć nedavno izabranog vijećnika srpske nacionalne manjine iz SDSS-a, jednog bivšeg člana Domovinskog pokreta i jednog nezavisnog vijećnika ponovno oformio većinu. Za novog predsjednika županijske skupštine izabran je Zoran Šikić iz HDZ-a. Gost Dnevnika N1 bio je dojučerašnji predsjednik Skupštine Zadarske županije i nestranački vijećnik Antonio Vučetić.

“Ušli smo u politički dogovor s HDZ-om u jednom dobrom tonu i da sudjelujemo na razovju naših politika koje smo proklamirali tijekom kampanje. HDZ je prvi pristupio nama i tražioa da činimo većinu, što smo mi i prihvatili. Sjeli smo zaa pregovarački stolm, htjeli smo sudjelovati u vlasti i na programu iz kampanje. Nakon nekog vremena postalo je jasno da HDZ nema taj isti interes. Politička suradnja koju njeguje negdje u modernom HDZ-u nije primjenjiva u Zadarskoj županiji, tu prvenstveno mislim na lokalnu vlast i župana Božidara Longina. Četiri mjeseca se ništa nije događalo, a sve informacije s terena su govorile da smo mi bypass dok HDZ i Longin ne pronađu alternativno rješenje. Rješenje koje im neće smetati u vođenju župnije”, rekao je Vučetić.

VEZANA VIJEST

Kaže da se ni u jednom trenutku nisu vodili individualni politički razgovori. “Dolazili smo mi koji smo bili izabrani vijećnici i s druge strane njihov pregovarački tim. Ratzgovaralo se o svemu, nudilo se sve, a na kraju se nije dogodilo ništa. Način upravljanja na koji je navikao županijski HDZ ne podrazumijeva dijalog. Nama je to bilo neshvatljivo. Župan Longin želi autokratski vladati. To je očito normalno. Apeliram na premijera Plenkovića, to nije tekovina modernog HDZ-a koju on proklamira”, rekao je te dodao:

“Ja mogu reći da je to jedina stranka koja je uspjela izvršiti modernizaciju. No očito se taj proces još nije odvio u Zadru. Došli smo s dobrom namjerom, funkcije nas ne zanimaju, no nakon što smo vidjeli kako stvari funkcioniraju, odlučili smo odustati od suradnje”.

Vučetić demantira glasine koje su se u međuvremenu pojavile, da su njemu iz HDZ-a “nudili svašta da razbije plarformu i uđe u HDZ”.

“Kruže svakakve glasine. To je upravo ono što sam rekao, ta komunikacija… Prema meni nije bilo nikakvih nemoralnih ponuda. Općenito modus operandi HDZ-a u Zadarskoj županiji, nije pluralistički i nismo htjeli više biti u tome i zato sam ja podnio ostavku. Ne želim biti fikus”, rekao je Vučetić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar