Borba protiv Lexa AP: Sprema se veliki prosvjed zbog “zakona opasnih namjera”

Vijesti 27. sij 202408:36
Igor Soban/PIXSELL

Zviždači, Gong i ženske udruge podupiru Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u borbi protiv "Lexa AP-a" te se slažu s ocjenom da su predložene izmjene zakona kojima će odavanje informacija iz istraga postati kazneno djelo "zakon opasnih namjera".

Gong podržava HND-ov prosvjed najavljen za 31. siječnja u 11 sati na zagrebačkom Markovu trgu i ispred splitskog HNK, jer Lex AP udara na demokraciju, novinarske slobode i pravo građanki i građana da saznaju informacije od javnog interesa”.

“Svrha zakona ne smije biti zaštita vladajućih od propitivanja njihove uloge u korupcijskim aferama. A ovdje se upravo o tome radi: O sprečavanju političke štete i održavanju na vlasti Andreja Plenkovića. Da će donijeti zakon koji će spriječiti da se njemu nanosi politička šteta najavio je uostalom i sam Plenković pred novinarima lani u veljači”, poručili su iz Gonga za Hinu.

Ocijenili su i da je Lex AP ranije bio na snazi javnost nikada ne bi doznala da se premijer spominje u porukama njegove bivše ministrice Gabrijele Žalac i državne tajnice Josipe Rimac oko nabavke spornog softvera, te da je njegov bliski suradnik, Vladin dužnosnik, sređivao poslove u Hrvatskim šumama.

Dodaju i da je Lex AP bio na snazi javnost ne bi doznala ni neke od detalja djelovanja grupe Borg.

Žele ušutkati novinare

“Vladajuća većina i njihovi koalicijski partneri ovim zakonom žele ušutkati novinare, njihova bi komunikacija mogla biti nadzirana pod izgovorom da se traga za njihovom izvorima. Budući da ne pomaže okrivljeniku, kojem se također zabranjuje da govori, očito za cilj ima zaštititi političke moćnike i zastrašiti one koji su spremni govoriti o zataškavaju nezakonitosti”, zaključuju u Gongu.

Udruga za promicanje dobrog upravljanja i rada Pomak, koju su osnovali zviždači, ocjenjuje predložene izmjene kaznenog zakona novim udarom na medijske slobode, zviždače i na pravo građana da znaju te poručuju da se nikako ne slažu s objašnjenjima premijera i Vlade.

“Iz udruge Pomak smatramo da će javnost ostati uskraćena za informacije od javnog interesa, prvenstveno iz visokoprofilnih slučajeva u kojima se istražuje korupcija uglavnom vladajućih državnih ili lokalnih moćnika. To ostavlja prostor za manipulaciju činjenicama, kao i pokušaje prikrivanja istraga koje su vladajućima ‘netema'”, ističu u Pomaku.

Ta udruga smatra da je cilj predloženih izmjena zakona zaustaviti dio medija da pišu detalje isključivo iz istraga u kojima je riječ o kaznenim djelima koruptivnog karaktera koje se provode protiv nekih političara ili moćnika.

U udruzi zviždača napominju i da HND ispravno upozorava kada kaže da nema opravdavanja za donošenje ovog zakona jer, kako ističu, novinare će se kao izuzeti od kaznene odgovornosti, ali će se istodobno kažnjavati sve one koji bi dali informaciju od javnog interesa.

Štite se interesi politike, a ne javnosti

“Smatramo da je razlog donošenja ovih izmjena Kaznenog zakona skrivanje od javnosti kaznenih postupaka protiv visokih državnih dužnosnika, što je u demokratskoj zemlji nedopustivo, jer ovime se štite interesi politike, a ne javnosti”, poručuju zviždači.

Pojašnjavaju kako je razumljivo da se kroz primjenu Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda potiče suzbijanje ‘curenja informacija’, kako se ne bi povrijedilo konvencijsko pravo na privatnost ili pravo na djelotvorno pravno sredstvo, no predložene izmjene zakona mogu imati negativne učinke na prijavitelje nepravilnosti.

“Smatramo da se neće više gotovo nitko usuditi obratiti medijima kako bi javnost mogla doći do informacija od javnog interesa. Zastrašivanje očito postaje nova metoda. To je i poruka svim zviždačima da šute i da ”vežu konja gdje im gazda kaže”, poručuju iz Pomaka.

Zaključuju i kako je zaštita zviždača nešto je što trebalo imati na umu kod uvođenja novog kaznenog djela, te da im se “čini da se ide u eksperiment koji nema jasne pravne učinke”.

Udruga B.a.B.e. kao vodeća udruga za zaštitu ženskih ljudskih prava i promicanja rodne ravnopravnosti nije se još oglasila o predloženom Lexu AP. No, predstavnica Centra za ženske studije Dorotea Šušak za N1 podržala je najavu novinarskog prosvjeda zbog izmjena Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, nakon kojih će odavanje informacija iz istraga postati kazneno djelo.

Šušak je upozorila kako će te izmjene ugroziti i prava žena koje prijavljuju nasilje iako se femicid uvodi kao posebno kazneno djelo.

“Nažalost, ovakva intervencija koja uvodi kazneno djelo otkrivanja izvidne ili dokazne radnje nije na strani žena. To nije sinkrono s politikom koja bi trebala biti na strani žena, a nije sinkrono ni s javnim interesom. Ta nova odredba ne šteti samo novinarima nego šteti cijelom društvu”, kazala je Šušak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.