Zvonko Zubak: Što ćemo mi s Rafalima? Dignuti ih jednom tjedno i glancati?

Vijesti 24. stu 202111:26 > 14:12 20 komentara
N1

U N1 Studiju uživo gostovao je Zvonko Zubak, stručnjak za trgovinu oružjem. Komentirao je nabavku francuskih vojnih aviona.

“Što se tiče kupnje zrakopolova, ona je trebala biti ranije, da smo odmah nakon Domovinskog rata išli s njom. Tako bismo imali dobre pilote, dobar kadar, ovako kupujemo 5. generaciju. Što se tiče osoblja, mi nemamo dovoljno osoblja da mogu raditi na MIG-21, a kamoli da mogu prijeći na ovu modernu generaciju. Ja ne vidim potrebe da se baca milijardu i 500 pa čak i 700 milijuna, nije to samo 900 milijuna, ne znam što su potpisivali, a ni oni sam i neće znati što će potpisati jer nisu dovoljno sposobni jer nisu radili te poslove, njima će doći na potpis, pa će kasnije gledati što su potpisali.

VEZANE VIJESTI

Ovo je preskupo i za jedan Japan i za puno veće zemlje nego što smo mi. Mi s tim avionom nemamo što raditi kod nas i od njegovih mogućnosti mi ćemo koristiti od 5 do 10%, ako kupujemo takav zrakoplov da koristimo 5 do 10% pitam se što naša Vlada radi i tko im je to savjetovao. Zrakoplovstvo bez podrške sa zemlje nema nikakve vrijednosti. Nije bitno što će kupiti Srbija to nas ne treba zanimati. Bacamo millijardu i 700 milijuna, ja bih volio vidjeti što smo mi to kupili”, rekao je.

“Ako ih kupujemo za Krim, stvarno smo stupid”

Kaže kako smo kupnjom tih vojnih aviona “promašili cijelu loptu”:

“Mi ćemo možda za dvije godine znati što je kupljeno, je li kupljen nečiji odlazak, ulazak u Schengen ili prijateljstvo s nekime. To je pogrešno. To nije dobro, jer mi smo članica EU, nismo neki otok pa da moramo tražiti ‘dajte mi, dajte mi’. Kada dođe Macron, oni imaju o puno toga razgovarati, ali i ja bih došao po milijardu i 700 milijuna i ne bi čak ni rekao što ću dati. Oni moraju sjesti, ovo maknuti, primiti četvrtu generaciju, da nam daju raketne brodove, i za naše kopno jer imamo dva tenka, a nijedan nema gusjenica, a bacamo milijardu i 700 milijuna. Volio bih vidjeti što piše u tome. Nažalost oni to neće moći ni čitati, ali vidite koliko nam vjeruju, moramo im platiti prije isporuke.

Ja ne znam kada će oni doći, hoće li doći 2024. Po mojoj procjeni to je 2007. ili 2008. godina koja će nama doći, mi ne znamo koju ćemo godinu dobiti. Oni mogu biti stari i 18 godina”, objašnjava.

Ističe kako mu nije jasno što će nama takvi avioni:

“Oni jesu dobri, ali oni nama uopće takvi nisu potrebni. Što ćemo mi s njima napadati? Zbog čega smo ih kupili? Ako smo ih kupili za napade, onda smo s njima nemoćni za bilo koji napad. Da bi napadali sa 7 MIG-ova morate imati najmanje 24 zrakoplova, morate imati iznad njega tko će ga navoditi, morate imati dobre projektile da mu daju podršku. Ako kupujemo za dolje, za Krim, onda smo stvarno stupid”.

“Što radi ministar? Ništa u životu nije radio osim dangubio”

Kaže i kako ćemo ih preplatiti:

“On košta nov, znam koliko i svaka roba koja ima svoj rok, ona mora biti za puno manje novca, a ova je očito puno više novca. On nov košta od 62 do 68 miijuna s najnovijom opremom. On nikako ne može prijeći 70 milijuna nov. a mi plaćamo 15 godina star avion koji će nas koštati 100 milijuna. Njih 12 će nam pojesti preko 700 milijuna u tom svom blok satu. Ja kažem da to nije potrebno.

Neka danas sjednu i sutra i neka naprave bolji dogovor jer ovaj je potpuno pogrešan. Imamo još dva voda vojske koji nemaju ništa. Ne znam što radi ministar, ne znam je li doraastao ovoj funkciji, ja mislim da nije. Čovjek nikad u životu ništa nije radio osim što je dangubio, a sada se ponovno nameće, dangubi, i ponovno se pravi pametan, a zna da malo zna i onda ga se pusti da se svađa s predsjednikom države, što ne smije biti”.

Komentirao je konkretno sukob predsjednika i ministra Banožića:

“Njih dvojica su dva ovna s dva brda, samo im treba maknuti rogove i više se neće tući. Mislim da je više u pravu Milanović. Njega je biralo 67% građana, ovog nije birao nitko osim što ga je predsjednik Vlade uzeo iz naftalina i postavio da bude ministar. Mislim da tu manjka znanja, a kada fali znanja ide se u sukob. Današnji ministar nije dorastao funkciji i mislim da bi bilo puno bolje da ga Plenković smijeni prije Macrona. Ovaj posao je promašen, mene je sram da mi toliko ne znamo što danas i sutra ne znamo. Ovo nije njihov novac, ovo tuđi novac. Mi ne smije znati koliko će koštati”.

“Novac iz EU-a je milost”

Kaže i kako će piloti moći letjeti Rafalima, ali da je pitanje kamo će letjeti:

“Da ih nije kupila Indija oni bi se prestali prozvoditi. To nije tip zrakoplova koji mogu imati male zemlje, preskupo je održavanje. Ja ne znam zašto su to kupili. Mi smo nešto kupili što nam neće koristiti osim za Oluju da odemo dolje s njima i vratimo se i da ih svakih tjedan dana dignemo i glancamo. Oni su povučeni iz Afganistana jer su se bojali da ih ne obore jer su preskupi. Zrakoplov, koji nema podršku na tlu, nema vrijednosti. Ja ne znam koji je dgovor. Ako ih Plenković kupuje da bi došao u Bruxelles, onda izdaje svoj narod”.

Kaže i kako su u Vladi pijani milijarderi: “Kada kažu da smo dobili novac iz EU-a, to nije zarađen novac, to je milost. Da nam nije toga, što bi bilo s nama? Koliko smo mi nesposobni da ne znamo što bi bez toga. Nitko ništa nije radio”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare