Danas sunčano, idući tjedan promjena vremena – zahlađenje, kiša i snijeg

Vrijeme 02. sij 202207:28 > 07:29 2 komentara
Anadolija / Ilustracija

Donosimo vremensku prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Vrijeme nad Europom pod uticajem je stabilne anticiklone nad Europom. Ciklonalni sustavi nad Atlantikom i nad Bijelim morem spajit će se u ciklonu koja će stacionirati nad Skandinavijom, Baltikom i zapadnom Rusijom.

Hladan zrak nalazi se nad Rusijom i Atlantikom. Topli zraka s Afrike proteže se nad Sredozemljem i Evropom te podržava stabilno vrijeme. Frontalni poremečaj mad zapadnom Europom premješta se prema istoku.

Temperature zraka su nadprosječno visoke, jučer je izmjerene najviše dnevne temperature u Kninu 21,6°C što je najviša izmjerena siječanjska temperatura od kada postoje mjerenja.

Pod utjecajem smo anticiklone te je noć bila bez vjetra uz jako hlađenje zbog vedrog neba. U unutrašnjosti i Istri te na sjevernom Jadranu došlo je do stvaranju magle a mjestimice je padala rosulja. Jutarnje temperature u unutrašnjosti su od -2 do 4, na Jadranu od 8 do 12ºC.

Danas će prevladavati sunčano, u krajevima s maglom nakon dizanja magle porast temperature pa će poslijepodnevne temperature biti u unutrašnjosti od 13 do 15C. U planinskim krajevima vedro uz najvišu dnevnu temperaturu oko 14. Na Jadranu pretežno vedro uz slabi sjeverozapadnjak i temperature od 16 do 20ºC. Poslijepodne postupan porast naoblake sa sjeverozapada.

Od srijede promjena vremena 

Prvi tjedan nove godine ipak donosi promjenu vremena i to sredinom tjedna. Prvi dio tjedna promjenljivo oblačno, maglovito i toplo. U srijedu zahlađenje uz kišu, a u planinskim krajevima unutrašnjosti i snijeg. Obilnije oborine moguće su u Lici i Gorskom kotaru.

Početak tjedna na Jadranu obilje sunčanih razdoblja, od srijede oblačno s kišom padom temperature te burom na sjevernom Jadranu. Moguća je obilna oborina na Kvarneru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram