Kakva nas zima očekuje? Severe Weather objavio dugoročnu prognozu

Vrijeme 23. kol 202314:27 0 komentara
ECMWF/Severe Weather/screenshot

Europski meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu vremensku prognozu za zimu 2023./2024., a na vrijeme će itekako utjecati El Niño

Sever Weather je za dugoročnu prognozu za zimu koristio tri modela ECMWF iz Europe, CanSIPS iz Kanade i NMME, koji je zajednički projekt SAD-a i Kanade. Sve ove prognoze su prosječna slika za tri meteorološka zimska mjeseca (prosinac-siječanj-veljača) i pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike. Čak i ako su modeli 100 posto točni, to ne znači da bi takvi vremenski uvjeti trebali trajali tri mjeseca zaredom. Samo se sugerira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena, prenosi tportal.

Prema tim modelima, Europu u zimskim mjesecima očekuju toplije temperature od prosjeka, i to u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

To znači da će glavni način cirkulacije nad Europom biti od sjevera prema jugu, što znači sjeverno strujanje nad Europom. Eventualne snježne oborine nad srednjom Europom bit će povazane s intenzitetom sjevernog strujanja i pojedinim hladnim frontama koje se spuštaju sa sjevera.

ECMWF/Severe Weather/screenshot

Manje snijega u Europi

Što se tiče oborina, više oborina očekuje se nad srednjom i južnom Europom. Prognoza pokazuje manje snijega u Europi, osim u višim predjelima i to unatoč tome što se općenito očekuje više oborina.

Kada je u pitanju temperatura, ako se gleda ECMWF model koji slovi za najpouzdanijeg, temperature na zapadu Europe bit će više od uobičajenih. Ali sa zonom niskog tlaka nad sjevernom Europom, povećava se mogućnost da sjeverni tok prodre dublje u kopno, stvarajući neutralnu zonu iznad Skandinavije.

ECMWF/Severe Weather/screenshot

Gledajući prognozu površinske temperature nad Europom, površinske temperature trebale bi biti uglavnom iznad normale diljem kontinenta. Ali na kartama se vidi i neutralna zona nad sjeveroistočnim dijelovima kontinenta, prenosi tportal.

ECMWF model signalizira da će Europa imati natprosječnu količinu oborine. To povećava potencijal snježnih padalina uglavnom iznad alpskog područja i u Skandinaviji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!