Ne spremajte još kišobrane, a evo i kad se očekuje rast temperature

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Donosimo vremensku prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

20. ožujka 2023. godine obilježava se proljetni ekvinocij, jedan od dva dana u godini kada su dan i noć gotovo jednako dugački na svim mjestima na Zemlji. Astronomsko proljeće na sjevernoj hemisferi nastupit će u ponedjeljak, 20. ožujka u 22 i 20 sata, a istovremeno to je i početak astronomske jeseni na južnoj hemisferi.

Ciklonalna aktivnost je nad Atlantikom, a nad Europom se spojilo polje visokog tlaka Azorske i Sibirske anticiklone. Nestabilan vlažan zrak s Atlantika prodro je nad zapadnu Europu, a manja količina nestabilnog zraka nalazi se južno od Alpa te se u jugozapadnoj visinskoj struji premješta preko Apeninskog poluotoka nad Jadran. Nad sjevernom Afrikom je topla suha zračna masa koja se sporo premješta nad Sredozemno uzrokujući neuobičajeno toplo vrijeme na Pirinejskom i Apeninskom poluotoku te na Balkanu.

Danas će vrijeme biti promjenljivo oblačno, kiša će padati ujutro na Jadranu te u gorskim krajevima unutrašnjosti. Poslijepodne će se pogoršanje vremena s kišom premjestiti na srednji i južni Jadran. U Podravini, Slavoniji i Baranji zadržat će se suho oblačno, vjetrovito vrijeme. U unutrašnjosti će puhati umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu će umjereno na otvorenom moru jako jugo.

Poslijepodne i navečer u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu doći će do djelomičnog razvedravanja, a vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove. Najviše dnevne temperature od 13 do 15°C.

Od utorka rast temperature

Od utorka stabilizacija vremena uz više sunca te porast temperature zraka.

Prognoziramo djelomice sunčano, a samo na Južnom Jadranu prijepodne će biti još povećana naoblaka. Na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, koja će okrenuti na maestral.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 2 do 6, na Jadranu između 5 i 10, a najviša dnevna od 15 do 20 °C.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.