U subotu sunčano i vruće, evo kad nas očekuje vrhunac toplinskog vala

Vrijeme 25. lip 202207:35 > 07:37
Dubravka Petric/PIXSELL

Donosimo vremensku prognozu našeg Bojana Lipovšćaka.

Bloking situacija već dva tjedna podržava visoki tlak nad Europom. Ciklonalno polje nad Azijskim kopnom zaustavlja premještanje visokog tlaka prema istoku. Hladan nestabilan zrak s Atlantika vrlo sporo prodire nad Europsko kopno sa zapada i podvlaći se pod topli zrak.

Mjesto sudara toplog i hladnog zraka obilježeno je intenzivnim razvojem grmljavinske naoblake i proteže se u obliku hladne fronte od Britanije preko Francuske do Španjolske.

Jugozapadno visinsko strujanje premjestilo je vruć saharski zrak nad europsko kopno gdje se formirao jezik toplog zraka koji se sporo premješta prema istoku. Nad našim krajevima temperature zraka rastu, a vrhunac toplinskog vala očekujemo u utorak idući tjedan.

Jutros su temperature zraka bile u planinskim krajevima oko 16, a unutrašnjosti od 19 do 21°C. Na Jadranu topla noć s minimalnom tempearaturom iznad 20°C.

Danas će vrijeme biti sunčano i vruće. Poslijepodne u planinskim krajevima unutrašnjosti i na Kvarneru umjeren razvoj dnevne naoblake uz grmljavinske pljuskove.

U drugoj polovici dana nestabilnosti koje će se razviti nad planinama Bosne u jugozapadnom strujanju premjestit će se nad Posavinu, te Slavoniju i Baranju.

Najviše dnevne temperature do 36°C, a na Jadranu oko 34°C. Na Jadranu će poslijepodnevni maestral donositi osvježenje. Oprez: UV indeks je vrlo visok te preporučamo upotrebu sredstava za zaštitu od sunca.

Vrhunac ovog toplinskig vala početkom idućeg tjedna, tako da će od nedjelje do srijede biti sunčano i vruće. U srijedu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu kratkotrajna brza promjena vremena povezana s prolazom oslabljene hladne fronte sjeverno od Alpa.

Na srednjem i južnom Jadranu će se cijeli tjedan zadrđati sunčano i vruće vrijeme uz vjetrove dnevne cirkulacije i poslijepodnevni maestral. Temperatura mora ugodna za kupanje i mjerimo od od 22 do 26°C.