Vrijeme danas promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja

Vijesti 20. velj 202207:46 > 09:03
N1

Donosimo vremensku prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Serija ciklona na polarnoj fronti brzo se premješta preko Atlantika. Polarni vrtlog stacionira nad Grenlandom. Ciklone prelaze preko britanskog otočja i donose olujne vjetrove i obilne oborine nad središnju Europu.

Azorska anticiklona ne dozvoljava ciklonama prodor prema jugu te ih usmjerava nad kopno. Većina nestabilnog zraka proći će kao hladna zračna masa sjevernije od Alpa. Manja količina će prodrijeti nad Genovski zaljev i uzrokovati ciklogenezu. U Genovskom zaljevu formira se plitka ciklona koja će se brzo premještati uz zapadnu obalu Apeninskog
poluotoka prema jugoistoku.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti bile su oko -2 u planinama te od 2 do 4 u nizinama, na Kvarneru i Istri od 5 do 8, a u Dalmaciji i na otocima od 10 do 14ºC.

Danas će vrijeme biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Više naoblake zadržat će se u Slavoniji i Baranji te na južnom Jadranu gdje je još moguća slaba kiša.

Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 5 do 9, na Jadranu oko 11, a na otocima i jugu Dalmacije do 14ºC.

Navečer i u noći na ponedjeljak naoblačenje sa zapada, temperature u padu te će u gorskim predjelima kiša prelaziti u susnježicu i snijeg. Uz pad temperature zraka zapuhat će jaka bura najprije na sjevernom Jadranu.

Od utorka stabilizacija vremena uz promjenjivu naoblaku i dulja sunčana razdoblja. Temperatura zraka u porastu.

Od srijede promjenjivo oblačno sa sunčnim razdobljima i vjetrovito uz jugozapadni vjetar. U petak novo naoblačenje sa zapada uz kišu, na Jadranu jugo koje će u subotu okrenuti na jaku buru uz pad temperature.

Oborina će biti obilna na Kvarneru i Istri. U planinskim krajevima Like, Gorskog kotara, Dinare i Biokova kiša će prelaziti u snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Prva “marčana” bura uranila je i zapuhat će krajem veljače.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.