Broj novih slučajeva i dalje raste diljem svijeta te je ključno odrediti načine za suzbijanje epidemije. Imunološki sustav štiti domaćina od patogenih organizama, uključujući viruse, bakterije, gljivice i parazite. Kako bi se izborio sa širokim spektrom prijetnji, imunološki sustav evoluirao je tako da uključuje mnoge specijalizirane tipove stanica koje komuniciraju i rade zajedno u borbi protiv infekcija.
Za ispravan rad imunološkog sustava potrebne su određene hranjive tvari. Istraživač na Školi za ljudski razvoj i zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Southamptonu istraživao je ulogu prehrane u jačanju imunološkog sustava u borbi protiv infekcije covid-19.
Studija objavljena u BMJ Nutrition, Prevention & Health naglašava važnost prehrane u jačanju sposobnosti imunološkog sustava da se bori protiv infekcije.
Imunološki sustav
Imunološki sustav brani naše tijelo od infekcije, a imunološka memorija odnosi se na sposobnost imunološkog sustava da brzo prepozna antigen s kojim se tijelo prethodno susrelo i pokrene odgovarajući imunološki odgovor, piše News medical.
Mnogi čimbenici mogu promijeniti imunološki odgovor tijela. Starenje se može povezati s gubitkom sposobnosti imunološkog sustava, što se naziva imunosenescencija. Imunosenescenciju karakteriziraju smanjenje imunoloških stanica, uključujući T limfocite, B limfocite, dendritične stanice, neutrofile, monocite, makrofage i prirodne stanice ubojice.
Jedan od čimbenika povezanih s imunosenescencijom je smanjenje imunoloških stanica iz koštane srži. Sve se to javlja u starijoj dobi pa bi to moglo biti razlog zašto su stariji ljudi podložniji covidu.
#related-news_0
Pretilost je također povezana sa smanjenim imunološkim odgovorom. Pretile osobe obično imaju oštećenja u aktivnosti pomoćnih T limfocita, citotoksičnih T limfocita, B limfocita i prirodnih stanica ubojica. Također imaju smanjenu proizvodnju antitijela i interferona-gama (IFN-y). Stoga i pretilost predstavlja veći rizik od zaraze koronavirusom. Također, pretile osobe mogu imati lošiji odgovor na cijepljenje.
Prehrana i imunitet
Imunološki sustav funkcionira u svakom trenutku, ali specifične stanice postaju aktivirane prisutnošću patogena. Aktivacija dovodi do značajnog povećanja potražnje imunološkog sustava za supstratima koji proizvode energiju, uključujući masne kiseline, glukozu i aminokiseline.
Neke hranjive tvari, poput vitamina A i D, direktni su regulatori ekspresije gena u imunološkim stanicama. One igraju ključnu ulogu u sazrijevanju, diferencijaciji i reakciji imunih stanica.
#related-news_0
Antioksidansi također igraju ključnu ulogu u zaštiti organizma od oksidativnog stresa. Klasični antioksidativni vitamini uključuju vitamin C i E, uključujući antioksidativne enzime kao što su katalaza, peroksidaza i superoksid dismutaza.
Stoga je zdrava prehrana presudna u borbi protiv epidemije koronavirusa. Dobra prehrana pruža okruženje u kojem imunološki sustav može brzo i primjereno reagirati na infekciju. U međuvremenu, nedostatak hranjivih tvari čini tijelo i imunološki sustav nesposobnim za ispravan rad.
Ukratko, tijelo treba vitamine i minerale kako bi se uspješno borilo protiv teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirus 2 (SARS-CoV-2). U nekim slučajevima, čak i ako se osoba zarazi, imunološki sustav tijela može se lako boriti protiv patogena, smanjujući rizik od razvoja teške bolesti.
Pokazalo se da vitamini A, B6, folati, C, D i E, uključujući elemente u tragovima poput cinka, bakra, željeza i selena, igraju ključne uloge u potpori imunološkog sustava i smanjenju rizika od infekcija.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.