Vrtoglavica: Uzrok, simptomi i kada biste zbog nje trebali posjetiti liječnika?

Zdravlje 28. stu 202112:05 0 komentara
Shutterstock

Vrtoglavica ili vertigo je osjećaj ljuljanja i neravnoteže, praćen i osjećajem da se sve oko vas vrti. Najčešći uzrok su problemi u srednjem uhu, a jednako tako do nje može doći i zbog povišenog ili sniženog krvnog tlaka, kao i zbog određenih bolesti. U većini slučajeva će vrtoglavica proći sama od sebe, ali nekada će pomoći samo operacija.

Zašto dolazi do vrtoglavice?

Vrtoglavica je simptom određenog stanja ili bolesti, a nije bolest sama za sebe. Upravo zato je najvažnije otkriti njezin uzrok koji se potom liječi. Do vrtoglavice može doći kada je narušen centar za ravnotežu koji se nalazi u srednjem uhu. Osim toga, do vrtoglavice može doći i kod određenog trzaja glave, zbog migrena ili pak zbog upale živca koji ulazi u unutarnje uho i mozgu šalje poruke o kontroli ravnoteže.

Od vrtoglavice češće pate žene, starije od 40 godina. U određenim slučajevima vrtoglavica može biti posljedica ozljede glave ili vrata, problema u mozgu, a može biti i posljedica djelovanja lijekova koji oštećuju uho. Može se raditi i o Menierovoj bolesti kod koje se previše tekućine nakupi u unutarnjem uhu. Najčešći razlog vrtoglavice je ipak bezazlena paroksizmalna položajna vrtoglavica kada se glava nađe u određenom položaju, a to onda uzrokuje kratkotrajne napadaje vrtoglavice.

Postoji vrtoglavica centralnog (pojavljuje se kada postoji problem u mozgu) i vrtoglavica perifernog podrijetla, a u 90 posto slučajeva radi se o onoj perifernog podrijetla koju uzrokuju bolesti u unutarnjem uhu.

Koji simptomi prate vrtoglavicu?

Ljudi koji imaju česte vrtoglavice, ovaj osjećaj opisuju kao neugodan osjećaj neravnoteže, ali i kao okretanje sobe u kojoj se nalaze. Osim toga, simptomi mogu uključivati i mučninu, povraćanje, znojenje ili zujanje u ušima. Ovisno o stanju koje izaziva same simptome, simptomi mogu biti blaži, umjereni, a mogu i utjecati na svakodnevni život.

Također, simptomi mogu trajati nekoliko minuta do nekoliko sati. Stres može dodatno pogoršati vrtoglavicu pa je potrebno pronaći način kako ga se riješiti. Bilo da se radi o hobiju ili jednostavnom meditiranju i prakticiranju joge.

Kako otkriti uzrok vrtoglavice?

Kako bi se otkrio uzrok, potrebno je posjetiti liječnika i navesti sve simptome koji se pojavljuju. Liječnik može napraviti nekoliko jednostavnih testova koji će pokazati kakva je ravnoteža pacijenta, a može i tražiti nekoliko pretraga kako bi se otkrio pravi uzrok. Pretraga krvi, slikovne radiološke pretrage, ali i kompjutorizirana tomografija i magnetska rezonanca mozga mogu pokazati postoje li promjene i problemi u mozgu. Nekada će biti potrebno obaviti i EEG, kao i ultrazvuk arterija vrata.

Kako se liječi vrtoglavica?

Ne postoji lijek za vrtoglavicu i najčešće će nestati sama od sebe. Ipak, za vrijeme vrtoglavice možete paziti na nekoliko stvari. Na primjer, polagano ustajte, kako se vrtoglavica ne bi pogoršala, ne saginjite se, polagano pomičite glavu u svim aktivnostima koje radite kroz dan. Najviše će pomoći mirovanje u mračnoj sobi određeni period. Kvalitetan san je također od izuzetne važnosti, baš kao i konzumacija puno tekućine. Trebalo bi izbjegavati alkohol koji samo može dodatno pogoršati stanje.

Ako vrtoglavica traje dulje, može biti potreban i određeni tretman, kao što je vestibularna rehabilitacija, određena vrsta vježbanja, odnosno fizikalne terapije koja jača vestibularni sustav, sustav odgovoran za ravnotežu.

Vrtoglavica se može dogoditi bilo kome, a najčešće će nestati sama od sebe. Vrtoglavica je simptom određenog stanja, pa je prije svega potrebno kod liječnika otkriti koji je uzrok te ga liječiti. Važno je pripaziti na samo kretanje kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija ili pada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.