Alergija na mlijeko: Uzrok, simptomi i kako ju tretirati?

Zdravlje 27. lis 202111:40
mlijeko, kiselo mlijeko, jogurt, mlaćenica,
Izvor: Photo by Anita Jankovic on Unsplash

Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na određene tvari, a može je imati svatko. Mnogim ljudima smetaju mlijeko i mliječni proizvodi, a do ove alergije dolazi zbog reakcije na bjelančevine koje se nalaze u životinjskom mlijeku.

Alergija na mlijeko nema lijeka, već osobe s ovom alergijom moraju prilagoditi prehranu i izbaciti mlijeko iz svakodnevne upotrebe.

Kako prepoznati alergiju na mlijeko?

Često se miješa alergija na mlijeko i intolerancija na laktozu jer su simptomi jednaki, ali je tretiranje drugačije. Nutricionistica Lucija Hršak rekla nam je kako sami simptomi alergije na mlijeko ovise o starosti bolesnika i načinu reakcije na različitu koncentraciju alergena. Mlijeko je vodeći alergen kod dojenčadi. Mala djeca imaju simptome kao što su proljev, mučninu i povraćanje te atipični dermatitis.

Odrasli pak mogu imati puno ozbiljnije simptome i reakcije kao što su eksplozivna urtikarija, angioedem (alergijska reakcija naticanja kože i sluznice) i opasna po život reakcija anafilaksija. Kod nekih pojedinaca će se pojaviti i problemi s disanjem. Ipak, najčešći simptomi se manifestiraju na koži te u gastrointestinalnom sustavu (povraćanje, proljev, grčevi i bol). Potrebno je odmah posjetiti liječnika koji će dati daljnje preporuke.

Alergija na mlijeko najčešće se događa kod kravljeg mlijeka, a može biti i alergija na kozje ili ovčje mlijeko. Ljudi koji su alergični na kravlje mlijeko rjeđe su alergični na sojino mlijeko, a upravo je ono odlična zamjena za kravlje mlijeko.

Kako tretirati alergiju na mlijeko?

Ne postoji lijek za ovo stanje, već je potrebno izbaciti kravlje mlijeko iz prehrane. Osim mlijeka, važno je u proizvodima obratiti pažnju na još jedan sastojak.

“Pri kupovanju hrane (osobito proizvoda od soje, budući da im se dodaju mliječne bjelančevine kako bi se povećao udio i kvaliteta bjelančevina) važno je utvrditi sadrži li hrana bjelančevine iz mlijeka. Odbacivanje mlijeka i hrane koja sadrži bjelančevine mlijeka rješenje je za sprječavanje alergije”, otkrila nam je Hršak.

Važno je sve namirnice pripremati bez mlijeka ili pronaći drugo mlijeko koje će biti zamjena za kravlje, a koje neće uzrokovati nikakve probleme i simptome alergije. Također, s obzirom na to da mlijeko sadrži kalcij koji je važan za razvoj i rast te za kosti i mišiće, treba paziti da se taj mineral nadomjesti kroz hranu ili pak kroz sojino mlijeko.

Par savjeta nutricionistice Lucije Hršak

Nutricionistica savjetuje da u prehranu uvedete lisnato tamnozeleno povrće, cvjetaču, kelj, brokulu, prokulicu, kelj pupčar, repu, artičoku, šparoge, tikvice, ali i suhe leguminoze (sve vrste graha, grašak, leća).

Kalcij se može pronaći i u voću kao što su naranče, suhe smokve i grožđe, bademi te orasi, kao i u sitnim ribama koja se jedu s kostima, u račićima i kozicama, te u mineralnoj i izvorskoj vodi i prirodnim voćnim sokovima.

Zaključak

Alergija na mlijeko otkriva se najčešće u ranoj dobi. Prepoznaje se po simptomima koji nastupaju nakon konzumacije mlijeka, a jedini “lijek” za ovu alergiju je izbacivanje mlijeka i mliječnih bjelančevina iz prehrane. Ne zaboravite da je kalcij važan sastojak mlijeka te se treba nadomjestiti kroz hranu ili pak putem suplemenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar