Alkoholizam u obitelji: Kako ga prepoznati i utječe li ovaj problem na djecu?

Zdravlje 02. srp 202115:51 1 komentar
Thomas Picauly/ Unsplash

Sveprisutni alkohol ima brojne negativne posljedice na fizičko i psihičko zdravlje na pojedince, obitelji, ali i na cjelokupno društvo. Alkohol, iako legalan, nema nikakve prednosti za ljudski organizam, posebice ako se konzumira često kao rekreativno sredstvo opuštanja. Iako postoje određene dobrobiti određenih pića poput vina, alkoholizam donosi samo štetu.

Alkoholizam u obitelji jedan je od najčešćih izvora obiteljskih i društvenih problema. Obitelj je ta koja prva može prepoznati promjene u ponašanju i koja može primijetiti prve znakove alkoholizma i to mnogo prije osobe koja ima taj problem.

Alkoholizam razara obitelji, ali i pojedinca, a uključuje intenzivnu želju za konzumiranjem alkohola s pojavom reakcija organizma u slučaju apstinencije. Alkoholičar ne može normalno funkcionirati u životu, nesposoban je ispunjavati svoju ulogu u obitelji, na poslu i u društvu, a obitelj to prečesto tolerira.

Međutim, alkoholizam u obitelji može imati ogroman utjecaj na djecu i druge članove te na njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Nerijetko alkoholizam sa sobom donosi i nasilje u obitelji, psihičko i fizičko što onemogućava daljnji razvoj članova obitelji. Obitelj se zbog alkoholizma mijenja što se može činiti kao nepovratno stanje.

Alkoholizam i genetika

Osim što alkoholizam u obitelji koji proistječe od jednog člana obitelji može utjecati na druge članove, alkoholizam ima i genetsku povezanost. Znanstveno je dokazano da postoji mogućnost da osoba bude genetski sklonija tome da postane alkoholičar, točnije, djeca alkoholičara imaju mnogo veći rizik od stvaranja jednake ovisnosti.

Riječ je o moždanim aktivnostima i osjetljivosti mozga na ovisnost, ali i sposobnosti da se metabolizira alkohol koja je prenosiva.

Genetika nije jedini čimbenik u stvaranju alkoholizma, ali je dokazano kako ipak postoji mnogo veća učestalost alkoholizma među ljudima koji su bili izloženi ovisnosti samo preko obiteljskih veza. Ovo također ne znači da će dijete zasigurno razviti ovisnost, već da je istoj više sklono.

Alkoholizam u obitelji – kako ga prepoznati?

U najvećem broju slučajeva problem ovisnosti o alkoholu prepoznaju osobe koje su najbliže bolesniku, dok ta osoba obično poriče i smatra to optužbama. Obitelj je uglavnom prva koja osjeća posljedice reakcija, posebice djeca, međutim nerijetko i članovi obitelji poriču da problem zaista postoji. Ako niste sigurni je li vaš član obitelji ovisnik o alkoholu ili samo povremeno voli popiti koju čašicu, prepoznat ćete to po njegovom ponašanju.

Ovo su neki od načina kako prepoznati osobu ovisnu o alkoholu:

 • osoba postaje nesposobna ispunjavati obaveze koje je prije činila bez problema
 • osoba počinje imati probleme na poslu ili u komunikaciji s drugim ljudima
 • osoba često izbiva od doma
 • ni jedan izlazak ili druženje ne mogu proći bez alkohola
 • porast tolerancije na alkohol pa osoba može popiti sve više i više
 • osoba osjeća neugodu pa čak i bijes ako joj se prigovori za alkohol
 • u apstinenciji se razvija nervoza, stres i bijes
 • osoba nema kontrolu nad svojim ponašanjem
 • osoba troši mnogo novaca na alkohol
 • osoba poriče da je ovisna o alkoholu
 • osoba doživljava alkohol kao rješenje za probleme

Ovisnost nije mala stvar i nije se lako izvući iz nje ukoliko ne postoji dobra podrška i inicijativa. Alkoholizam u obitelji navodi da se u liječenje uključuju svi članovi koji bolesniku trebaju pružati podršku umjesto da mu okreću leđa. Jedan od dobrih načina pomoći je apstinencija od alkohola od strane svih članova obitelji.

Alkoholizam u obitelji i djeca

Iako se doima da djeca možda ne razumiju što se oko njih događa niti da im je netko od roditelja ovisnik o alkoholu, pokazalo se kako djeca dobro znaju što se događa u pozadini. Naravno, djeca se mogu osjećati sasvim različito kada odrastaju s roditeljima koji su ovisni o alkoholu te mogu razvijati osjećaje tuge, ljubavi i ljutnje što može poremetiti njihovo normalno funkcioniranje.

Problematično je kada se dijete osjeća odgovorno ili krivo što je roditelj ovisnik, ali i kada roditelj previše ovisi o djetetu. Dijete tada nema priliku normalnog razvoja te su veće šanse da će razviti određene psihološke probleme jer situacija nije prilagođena njihovim godinama.

Ranjivost djece ne bi se smjela iskorištavati te bi se djeci, kao i ovisniku, trebala pružiti adekvatna pomoć. Djeca uče od roditelja i prate njihova ponašanja te bi bilo dobro da od roditelja ne viđaju i ne doživljavaju bilo kakvo pretjerano konzumiranje. Alkoholizam u obitelji uvelike narušava kvalitetu obiteljskog života i život djeteta. Svaki član obitelji osjeća posljedice i svakome od njih je potrebna pomoć.

Liječenje ovisnosti o alkoholu

Liječenje ovisnosti i alkoholizma u obitelji može biti dugotrajan proces, ali je važno što prije započeti. Nijekanje problema i ponašanje kao da isti nije toliko intenzivan, ili još gore, da ne postoji, otežava situaciju ovisniku i čitavoj obitelji.

Da bi osoba izliječila ovisnost o alkoholu potrebna je apstinencija te su moguće različite vrste terapija koje smanjuju želju za alkoholom i vraćaju osobu u normalno stanje.

Alkoholizam vrlo brzo može izazvati zdravstvene probleme pa je moguće da će osoba morati uz pomoć tableta ili drugim medicinskim putem rješavati i fizičke probleme.

Psihološka pomoć u slučaju alkoholizma u obitelji se preporučuje svim članovima obitelj. Pomoć se može dobiti kod liječnika opće medicine koji će uputiti pacijenta na daljnje liječenje. Podrška je moguća i preko besplatnih telefona poput Hrabrog telefona na 0800 0800 ili putem maila [email protected], dnevne bolnice putem broja 01/3430 102 te od Anonimnih alkoholičara Hrvatske na broj 095 504 1511.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.