Ambrozija može zagorčati život: Doktorica savjetuje kako da si olakšate

Zdravlje 25. kol 202114:54 > 14:55
Slavko Midzor/PIXSELL

Načelnica dečije klinike "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić rekla je za N1 da smo u periodu najintenzivnijeg cvjetanja i alergenosti ambrozije, što osobama koje su alergične remeti svakodnevni život. Ljudima savjetuje da koliko mogu izbjegavaju kontakt s peludi, a ako je potrebno, jave se liječniku kako bi im prepisao adekvatnu terapiju.

Ostojić je objasnila da su simptomi alergije na ambroziju jutarnje kijanje u napadima, začepljenost ili curenje nosa po čitav dan, kao i grebanje u grlu s nadražajnim kašljucanjem.

VEZANE VIJESTI

Alergenost ambrozije najintenzivinija je u kolovozu i rujnu, a ovisno o klimatskim uvjetima, može se produžiti na listopad. Sugovornica N1 podsjestila je da se s terapijom antihistaminicima kreće već krajem srpnja, i ti lijekovi, kako je istaknula, umanjuju tegobe te alergičnim osobama poboljšavaju kvalitetu života.

Ostojić savjetuje izbjegavanje jutarnjih aktivnosti vani jer je tada ima najviše peludi, kao i zatvaranje prozora. Djecu, dodala je, treba presvući kada se vrate iz parka, i redovno ih kupati i prati im kosu, kako bi se smanjio kontakt s alergenom.

Alergijske bolesti su bolest suvremenog društva, rekla je Ostojić i dodala da za njih postoji genetska predispozicija.

“Čim dijete tjedan, dva kiše, kašlje, toliko da ne može u društvo, a nema povišenu temperaturu. Potrebno je razlikovati alergije i virusne infekcije, alergije nemaju povišenu temperaturu i dugotrajnije su”, poručila je Ostojić roditeljima kako da prepoznaju simptome alergije.

Kazala je i da osobe koje znaju da su alergične na ambroziju, čim osjete da ne mogu izdržati pridržavajući se općenitih preporuka, trebaju se javiti liječniku kako bi se prepisala terapija.

Budući da ovih dana pada kiša, alergičnim osobama bi trebalo biti lakše, jer se pelud ispire s lišća i manje ga je u zraku. Ukazala je, međutim, da zagađenje zraka može biti okidač bolesti, kao i da je vjetar problematičan jer raspršuje pelud.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar