Arahnofobija: Zašto točno nastaje i kako se liječi strah od paukova?

Pixabay

Strah od pauka jedna je od češćih fobija koja se događa među cjelokupnom populacijom.

Radi se o intenzivnom strahu pri pojavi pauka koji izaziva anksioznost, paniku pa čak i druge simptome. Smatra se da u svijetu do 15% ljudi ima arahnofobiju što znači da je strah od pauka dosta čest. U fobiju od pauka spada i strah od paukovih mreža.

Međutim, važno je napomenuti da svaki strah od pauka ne predstavlja nužno arahnofobiju već samo strah ili gadljivost. Arahnofobija se može pojavljivati kod osoba svih godina i spola.

Što je arahnofobija i kako je prepoznati?

Za razliku od običnog straha, arahnofobija može izazvati poprilično intenzivne simptome. Simptomi arahnofobije mogu se pojaviti prilikom pojave pauka ili samo kada se o njima razmišlja. Simptomi će biti pojačani kod vizualnih osoba.

Ovo su neki od najjasnijih i najčešćih simptoma fobije od pauka:

  • osjećaj straha i anksioznosti prilikom susretanja s paukom
  • osjećaj straha i pomisao da bi pauk mogao nešto učiniti
  • osjećaj da je pauk vrlo opasan
  • izbjegavanje pauka i razgovora o njima
  • teško disanje
  • ubrzani rad srca
  • mučnina
  • tresavica, drhtanje mišića
  • pojačana želja za bijegom
  • plakanje

Simptomi arahnofobije mogu utjecati na svakodnevan život, posebice kod osoba koje žive u toplijim krajevima gdje je pojava osmonožnih životinja češća pojava. Neke osobe zbog fobije mogu izbjegavati boravak u prirodi ili čak u vlastitom domu ako su negdje u sobi vidjele pauka.

Zanimljivo je i da arahnofobi ne prave razliku između malih i velikih paukova ili različitih vrsti – svi pauci mogu izazvati neugodne simptome i strah.

Koji je uzrok arahnofobije i zašto ona nastaje?

Postoji nekoliko uzroka zbog kojih bi se mogla razviti arahnofobija kod osobe. Najčešće je riječ o traumatičnim događajima s paucima koji su doveli do sustavnog straha. Stoga nije neobično da osoba koja je doživjela strah kao dijete i dalje osjeća neugodu pri prisutnosti pauka. Veći strah može biti izražen i kod osoba koje imaju poteškoća s mentalnim zdravljem.

Vjeruje se i da na postojanje arahnofobije utjecaj ima i genetika. Naime, smatra se da su određeni geni skloniji stvaranju fobija. Uzrok može biti i roditeljski strah. Primjerice ako se majka boji pauka i otvoreno to pokazuje, nije neobično da i dijete pokupi tu naviku pa i samo razvije arahnofobiju.

Utjecaj na stvaranje fobije od pauka mogu imati i kulturološka vjerovanja. Tako primjerice određene skupine vjerskih i društvenih skupina smatraju da su pauci prikaz zla i lošega pa se prema njima stvara averzija. Na stvaranje fobije velik utjecaj ima društvo.

Najvjerojatniji uzrok arahnofobije je evolucijski odgovor ili ugrađen strah od životinje koja bi nam mogla nanijeti bol ili nas otrovati. Premda većina pauka s kojima se u Hrvatskoj možemo susresti nije otrovna, strah se ipak pojavljuje, a to se smatra tehnikom preživljavanja u kojoj bježimo od moguće ugroze za naš život.

Liječenje fobije od pauka

Kao i sa svim drugim fobijama, liječenje nije previše jednostavno, ali je moguće. Za liječenje arahnofobije se najčešće koristi kognitivno-bihevioralna terapija u kojoj se pacijenta traži da se fokusira na zaustavljanje negativnih misli koje su povezane s objektom straha, u ovom kontekstu paucima.

Tehnika koja se koristi u terapiji protiv fobije je sistemska desenzitizacija. Radi se o metodi u kojoj se prakticiraju metode opuštanja nakon kojih slijedi suočavanje sa strahom. Osim toga mogu se koristiti i druge kognitivne teorije kroz čije metode se radi na smanjivanju stresne reakcije te sagledavanju problema objektivno i tako postupno dolazi do ublažavanja simptoma arahnofobije.

Za liječenje fobija se mogu davati i lijekovi iako se oni ne preporučuju kao prva metoda suzbijanja straha. Osoba i sama može isprobati razne mehanizme za opuštanje i rješavanje straha, a među prvima je pravo opuštanje, a u nekim slučajevima i suočavanje sa strahom. Smanjivanje anksioznosti i generalnog nezadovoljstva moglo bi pomoći u smanjivanju neugodnih simptoma straha od pauka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.