Bakteriofobija: Uzrok, simptomi i liječenje neugodnog straha od bakterija

Zdravlje 01. stu 202115:31 > 15:32
Izvor: Pixabay (Ilustracija)

Bakteriofobija je, kako i samo ime kaže, strah od bakterija. Ovaj strah uključuje anksioznost i pretjerano čišćenje površina te često pranje ruku ili umivanje lica.

Osoba koja ima bakteriofobiju se boji kako će bakterije dospjeti u njezin organizam i kako će zbog toga umrijeti.

Što uzrokuje bakteriofobiju?

Strah od bakterija može se pojaviti kao rezultat traume iz djetinjstva, odnosno preboljene određene bolesti koja je nastala zbog bakterija. Jednako tako, ako obitelj, posebno roditelji imaju strah od bakterija i često o tome razgovaraju te čiste površine i peru ruke više nego uobičajeno, moguće je da će dijete preuzeti isti način ponašanja i zadržati ga za cijeli život. Ovaj strah se može pojaviti i zbog različitih vanjskih utjecaja.

Kako prepoznati bakteriofobiju?

Normalno je prati ruke prije i nakon jela, kada dođemo izvana i u sličnim situacijama. Ipak, kada osoba pere ruke svaki puta kada dotakne neki predmet i kada stalno razmišlja o posljedicama koje mogu uzrokovati bakterije, radi se o bakteriofobiji. Osim toga, ova se fobija može prepoznati i kada zbog briga dolazi do ograničavanja određenih radnji u životu osobe.

Kako se ponašaju osobe koje imaju bakteriofobiju?

Osobe koje imaju strah od bakterija osjećat će stalan strah i anksioznost u situacijama u kojima može biti povećana razina bakterija. Ove osobe će također izbjegavati odlazak na mjesta s puno ljudi, a nekada neće moći normalno funkcionirati u vlastitom domu, kao ni na poslu ili u školi. Mogu izbjegavati i odlazak u kafiće ili restorane, ali i odustati od radnji kao što je seks.

Stalno će čistiti sve površine, a ni nakon čišćenja se neće osjećati sigurno. Izbjegavat će dodirivanje površina koje dira puno ljudi, kao što su kvake, stolovi ili računala. Provodit će i puno vremena samo razmišljajući o bakterijama i njihovom utjecaju na organizam.

Koji su simptomi bakteriofobije?

Strah od bakterija se prepoznaje po nekoliko simptoma:

  • stalna briga zbog prisutnosti bakterija
  • anksioznost
  • nemogućnost kontroliranja straha od bakterija
  • ubrzani rad srca
  • znojenje dlanova
  • bol u prsima
  • drhtavica
  • mučnina
  • glavobolja
  • nemogućnost opuštanja

Ovi simptomi mogu bitno utjecati na kvalitetu života, a u nekim slučajevima mogu dovesti i do opsesivno-kompulzivnog poremećaja jer dolazi do ponavljajućih radnji bez kojih osoba ne može preživjeti dan.

Kako se liječi bakteriofobija?

Prije svega, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Pomoći može razgovor s psihijatrom ili psihologom i utvrđivanje stanja, a učinkove su i različite vrste terapija. U nekim slučajevima pomoći mogu i lijekovi koji će smiriti razinu anksioznosti.

Također, osoba si može i sama pomoći na različite načine. Meditiranje i duboko disanje tako će smiriti anksioznost. Dovoljna količina sna i pravilna prehrana također mogu utjecati na promjenu raspoloženja, a najbolje rezultate će dati i metoda izlaganja fobiji te korištenje raznih načina kako bi se manje mislilo o bakterijama.

Zaključak

Bakteriofobija je iracionalan strah od bakterija. Osobe koje imaju ovu fobiju često čiste površine te peru ruke, a stalno ih prate misli o tome kako su bakterije posvuda i kako će ih ubiti. Fobija će u većini slučajeva utjecati i na svakodnevne radnje, a osobe koje pate od ove fobije će izbjegavati određene stvari. Ipak, ova fobija može se tretirati razgovorom sa stručnjakom ili određenom vrstom terapije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar