Išijas: Uzrok, simptomi i odlične vježbe uz koje možete ublažiti neugodne bolove

Zdravlje 31. pro 202115:22 > 15:23
Kindel Media/ Pexels/Ilustracija

Išijas ili ishijadija je naziv za bolove koji se pojavljuje duž živca koji prolazi donjim dijelom leđa, kroz kukove, stražnjicu i niz nogu.

Bolovi išijasa mogu biti jako neugodni te praćeni drugim simptomima, a mogu se ublažiti određenim vježbama, oblozima ili lijekovima.

Kada se javlja išijas?

Išijas se može javiti kada postoji pritisak na određeni dio ishijadičnog živca, odnosno kod hernije diska, kao i kod ozljede kralježnice. Ovaj živac je najduži i najdeblji živac u tijelu te sadrži pet manjih živaca duž tijela. Jednako tako, išijas se može pojaviti i u trudnoći, kao i kod osoba koje su pretile, koje rade sjedilačke poslove ili kod osoba koje imaju dijabetes te osteoartritis.

Kako prepoznati išijas?

Glavni simptom išijasa je bol u donjem dijelu leđa ili u stražnjici. Bol može biti oštra, ali i blaga, ovisno o ozbiljnosti stanja. Nekada se mogu osjetiti peckanje i trnci u nozi, slabost u mišićima, a simptomi se mogu pogoršati kod duljeg sjedenja ili stajanja te kod kašljanja i kihanja. Kod išijasa je najčešće zahvaćena samo jedna strana tijela, dok bol može biti stalna ili ponavljajuća.

Kako se išijas dijagnosticira?

Išijas se može dijagnosticirati kod liječnika jednostavnim testovima hodanja na prstima i petama, pri čemu liječnik može vidjeti položaj kralježnice te potencijalne probleme. Jednako tako pomoći kod dijagnoze može i podizanje nogu u ležećem položaju te procjena u kojem trenutku se točno pojavljuje bol. Kako bi se postavila točna dijagnoza, u nekim će slučajevima biti potrebno napraviti i magnetsku rezonancu, rendgen ili elektromiografiju koja ispituje živčanu provodljivost i potvrđuje razinu lezije.

Kako ublažiti bolove išijasa?

Za trenutno ublažavanje bolova može pomoći nekoliko stvari:

⦁ hladni ili topli oblozi koji se na mjestu bolova drže oko 20 minuta (uvijek je važno da oblog nije prevruć te da je između tijela i obloga određena zaštita, kao što je ručnik)
⦁ ponekad će pomoći mirovanje i odmor te izbjegavanje aktivnosti koje uzrokuju bol

⦁ lijekovi kao što su aspirin ili ibuprofen
⦁ određene vježbe
⦁ kod jačih bolova bit će potrebna fizikalna terapija, injekcije ili pak operacija

Vježbe za išijas

Vježbe za išijas su vježbe istezanja koje ciljaju donji dio leđa i stražnjicu. Ove će vježbe pomoći u ublažavanju bolova i olakšati svakodnevne kretnje.

1. Koljena na prsa

Lezite na leđa i savijte koljena tako da su stopala na podu. Podignite jedno koljeno prema prsima, bez uvijanja u leđima i zadržite koljeno u tom položaju oko 30 sekundi. Potom vratite nogu na pod i ponovite isto s drugim koljenom. Vježbu ponovite pet puta.

2. Most

Most je poznata vježba za gluteus. Potrebno je leći na leđa sa savijenim koljenima koja su širine ramena, a stopala su na podu. Ruke su opuštene sa strane. Polako se izdahom podiže stražnjica tako da su kukovi i ramena u istoj razini. Ovaj položaj je potrebno zadržati nekoliko sekundi, a potom se kukovi vraćaju u početan položaj. Vježbu je potrebno ponoviti deset puta.

3. Istezanje gluteusa

Lezite na leđa savijenih nogu tako da su stopala na podu. Stopalo desne noge podignite od poda i stavite ga na natkoljenicu lijeve noge, tako da je koljeno paralelno s podom. Zatim ruke isprepletite ispod lijevog bedra i podignite lijevu nogu (na koju je naslonjeno desno stopalo), dok je gornji dio tijela na podu. Privucite nogu koliko možete blizu prsiju te zadržite u tom položaju oko 30 sekundi. Isto ponovite s drugom nogom. Vježbu ponovite tri puta s obje noge.

4. Poza goluba

Stavite ruke i koljena na pod. Desnu nogu izvucite i stavite je naprijed, ispred prsa. Odnosno, desna noga treba biti ispred lijevog koljena. Lijeva noga ostaje na podu, ispružena. Ruke se nalaze svaka sa svoje strane tijela, u ravnini ramena. Duboko udahnite, a izdahom spustite tijelo prema podu i prema prednjoj nozi. Zadržite oko 30 sekundi i ponovite isto s drugom nogom.

Vježbe je važno izvoditi tek nakon savjetovanja s fizijatrom ili fizioterapeutom. Bolovi izazvani išijasom najčešće prođu nakon nekoliko tjedana vježbanja te uzimanja lijekova. Ako se bol nastavi nakon šest tjedana, potrebno je potražiti daljnju pomoć liječnika.

Zaključak

Išijas je problem koji muči mnoge ljude, a važno je reagirati na vrijeme i poduzeti radnje kako bi se olakšali bolovi. Kod ublažavanja bolova išijasa mogu pomoći oblozi, lijekovi ili određene vježbe koje je odobrio liječnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.