Bronhiolitis: Uzrok, simptomi i po čemu se razlikuje od bronhitisa?

Zdravlje 12. svi 202116:02 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Bronhiolitis je bolest donjih dijelova dišnog sustava koja se pojavljuje kod beba i djece mlađe od dvije godine, a u rijetkim slučajevima i kod odraslih.

Ova bolest traje sedam do deset dana, a simptomi su curenje iz nosa i kašalj. Najčešće nije potrebno posebno liječenje, već će proći mirovanjem i ublažavanjem simptoma.

Što uzrokuje bronhiolitis?

Bronhiolitis najčešće uzrokuje respiratorni sinicicijski virus koji se širi bliskim kontaktom, odnosno kapljičnim putem, ali i preko kontaminiranih predmeta ili ruku. Najčešće se bolesti izazvane ovim virusom javljaju u zimskim i ranim proljetnim mjesecima, a sama bolest se može i ponoviti. Osim ovog virusa, bronhiolitis može izazvati i adenovirus kao i virus gripe.

Infekcija uzrokuje upalu najmanjih dišnih puteva u plućima nazvanih bronhioli. Bronhioli kontroliraju protok zraka u plućima, a kod zaraze mogu nateknuti ili se začepiti te se onda blokira protok kisika i otežava disanje.

Je li bronhiolitis isto što i bronhitis?

Iako zvuči kao bronhitis, bronhiolitis i bronhitis se razlikuju. To su dvije slične bolesti sa sličnim simptomima, ali razlika je što bronhitis utječe na bronhije, odnosno velike dišne puteve, dok bronhiolitis utječe na manje dišne puteve. Također, bronhitis je češći kod starije djece i kod odraslih, dok je bronhiolitis bolest specifična za manju djecu i dojenčad.

Koji su simptomi bronhiolitisa?

Simptomi sliče običnoj prehladi, a osim curenja nosa i suhog kašlja, javlja se i:

  • povišena tjelesna temperatura
  • problemi s hranjenjem
  • brzo disanje
  • kratkoća daha
  • teško disanje

Ako se simptomi pogoršavaju, pojavi se dehidracija, koža bude blijeda ili temperatura prijeđe preko 38 stupnjeva potrebno je potražiti liječničku pomoć. Ova bolest se najčešće pojavljuje kod djece između tri do devet mjeseci starosti. U posebnom riziku od razvoja bolesti su djeca koja se ne doje, koja su prerano rođena, djeca s lošim imunitetom i djeca koja su izložena dimu cigarete.

Kako se dijagnosticira bronhiolitis?

Ova bolest se može vidjeti na rendgenu pluća, a nekada će biti potrebno uzeti uzorak sline ili iscjedak iz nosa kako bi se otkrilo koji virus je izazvao bolest i kako je najbolje liječiti.

Može li se bronhiolitis spriječiti?

Kako bi se ova bolest spriječila, najvažnija je sama higijena i često pranje ruku djeteta. Osim toga, potrebno je izbjegavanje drugih osoba koje imaju neke od simptoma bolesti, ali i izbjegavanje dijeljenja pribora za jelo, bočice ili čaše.

Kako se tretira bronhiolitis?

Bolest će se povući nakon dva tjedna sama od sebe te većinom neće biti potrebno liječenje. S obzirom na to da se virusi ne liječe antibioticima, već se liječe sami simptomi, važno je da dijete dobiva dovoljno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije. Također, može se i snižavati temperatura tabletama te ublažiti kašalj sirupom. Potrebno je često prozračivati prostor i udaljiti dim cigareta od djeteta, a pomoći može i vlaženje prostora te korištenja kapi za nos na osnovi morske vode.

U nekim, rijetkim slučajevima bolest se može razviti i bit će potrebna hospitalizacija, posebice kod dojenčadi. Jedna od komplikacija bronhiolitisa je infekcija uha, a rjeđa komplikacija je bakterijska upala pluća.

Zaključak

Dakle, bronhiolitis je virusna bolest koja napada pluća, a najčešća je kod djece mlađe od dvije godine. Simptomi su slični običnoj prehladi, a povlače se nakon otprilike dva tjedna. Važno je paziti da ne dođe do dehidracije i da se simptomi ne pogoršavaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!