Burnout sindrom: Uzrok, simptomi i 5 načina kako se ovaj problem tretira?

Zdravlje 05. stu 202115:06 > 15:06
Shutterstock

Burnout sindrom nastaje zbog prevelikog stresa na radnom mjestu koji se samo gomila, a posljedice se mogu vidjeti i osjetiti nakon nekog vremena.

Burnout se može prepoznati po čestom umoru, smanjenoj produktivnosti na poslu, kao i negativnom razmišljanju o poslu, kolegama ili nadređenim osobama. Važno je na vrijeme prepoznati ovaj sindrom i pronaći način kako se nositi s nepovoljnim situacijama, kako ne bi došlo do narušavanja zdravlja.

Kako prepoznati burnout sindrom?

Ovaj sindrom je prvi puta opisao psiholog Herbert Freudenberger 1974. godine kao stresno stanje koje vodi do tjelesne, mentalne i emocionalne iscrpljenosti, a nastaje zbog nezadovoljstva na poslu. Postoji nekoliko glavnih znakova koji pokazuju da je došlo do burnouta.

Prije svega, javit će se stalan umor i iscrpljenost zbog prevelike količine posla, ali i razni simptomi stresa koji se mogu prepoznati po tjelesnim promjenama kao što su česte glavobolje, mučnina i probavni problemi. Zatim se javlja mržnja prema radnom mjestu i odlazak na posao s “grčem u želucu”, a kao posljedica će se pojaviti i smanjena koncentracija na poslu, loše obavljanje danih zadataka te negativne misli i pesimizam, osjećaj bezvrijednosti i gubitak samopouzdanja.

Također, osoba može biti često bolesna, osjećati stalnu nervozu, a u nekim slučajevima osoba će se htjeti udaljiti od svih i biti sama. Ipak, burnout se ne događa odjednom, već se simptomi pojavljuju postepeno, a utječu na sve sfere života.

Zašto dolazi do burnout sindroma?

Mnogo je razloga zašto dolazi do burnouta. Može se raditi o prekratkim vremenskim rokovima koji su određeni za obavljanje poslova, zbog čega zaposlenik ostaje dulje na poslu što onda bitno utječe i na ostale dijelove njegovog života. Također, čest razlog burnouta su loši odnosi sa šefovima ili kolegama, ili osjećaj potlačenosti i osjećaj da se prema njima šef ponaša drugačije nego prema drugim kolegama.

Koje su posljedice burnout sindroma?

Ako se burnout pretvori u kronični stres i traje dulji period, mogu se pojaviti i razni zdravstveni problemi, kao i bolesti. Jednako tako, može utjecati i na promjenu ponašanja kod osobe, kao i na odnose s najbližima.

Tako se mogu pojaviti idući problemi:

  • loši odnosi s članovima obitelji i prijateljima
  • nesanica
  • problemi sa srcem
  • visoki krvni tlak
  • depresija
  • PTSP
  • pretjerana konzumacija alkohola i droga

Kako se tretira burnout?

Nažalost, mnogi shvate kako imaju problem s burnoutom prekasno, odnosno kada su se već pojavili zdravstveni problemi. Važno je prepoznati simptome i reagirati, a to se može napraviti na nekoliko načina:

1. Razgovor

Prije svega, potrebno je potražiti pomoć i savjet stručnjaka i obitelji, razgovarati s odjelom ljudskih resursa ili s nadređenim i objasniti cijelu situaciju.

2. Smanjenje stresa

Pomoći mogu i razne metode koje će smanjiti stres. Ovdje su važne tehnike disanja koje se koriste kod stresnih situacija, a ne zahtijevaju mnogo vremena. Nekada će i kraći odmor učiniti svoje.

3. Vježbanje

Jednako tako pomoći mogu i šetnje ili vježbanje, joga, trčanje, kao i prehrana bogata vitaminima i mineralima, pri čemu je jako važno ne preskakanje obroka te dovoljna količina sna.

4. Hobi

Kako se ne bi mislilo samo na posao i kako bi se izbjegle stalne negativne misli, dobro je raditi nešto što će osigurati osjećaj sreće, kao što je hobi. Na ovaj način se osoba može opustiti, zaokupiti misli i raditi nešto u čemu uživa.

5. Promjena

Ako ništa ne pomaže i kada mogućnosti to dopuštaju, promjena posla će biti od velike pomoći. Na ovaj način će zaposlenik otići iz radne okoline zbog koje se i pojavio stres kao i burnout sindrom.

Zaključak

Dakle, burnout sindrom se javlja kao posljedica kroničnog stresa na poslu, a može se prepoznati po nizu tjelesnih i mentalnih promjena, kao i po promjenama u ponašanju i odnosu s okolinom. Važno je prepoznati ove promjene i reagirati kako ne bi došlo do ozbiljnih zdravstvenih problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar