Četiri namirnice koja trebate izbjegavati ako želite smršavjeti u novoj godini

ljenčarenje, odmor, čips, kauč
Shutterstock

Od nekih se namirnica jednostavno treba oprostiti.

Mnogi će s novom godinom donijeti neke nove odluke, većinom će se one ticati mršavljenja, kao i uvijek. Nažalost, tih odluka drži se jako malo ljudi, a kako biste osigurali da niste među tima koji su odluke prekršili, olakšajte si. Ove četiri namirnice izbacite iz prehrane za lakše mršavljenje u 2022. godini.

Bijeli kruh

Bijeli kruh je prerađeni ugljikohidrat zbog kojeg brzo možete skrenuti s puta zdrave prehrane.

“Bijeli kruh vam ne pomaže da budete siti, tako da biste na kraju mogli pojesti više kalorija nego što vam treba te se debljati s vremenom”, kaže nutricionistica Jinan Banna i dodaje: “Tomu je posebno tako jer u bijelom kruhu nema vlakana zbog kojih se osjećate sito. Zbog toga je bolje odabrati kruh od cjelovitih žitarica”.

Pržena hrana

Maksimalno limitirajte konzumaciju pržene hrane. “Pržena hrana generalno je kalorična, a ako kozumirate više kalorija nego što potrošite, udebljat ćete se”, kaže Banna.

Jedno istraživanje pokazalo je da je konzumacija pržene hrane povezana s visokim rizikom od pojave pretilosti. Drugo istraživanje, pak, pokazalo je da limitiranje prženje hrane posebno dobre rezultate da je kod onih koji imaju genetske predispozicije za debljanje.

Zamjene za šećer

Nutricionistica Janet Coleman tvrdi kako su zamjene za šećer problematične kada želite smršavjeti iako su one većinom bez kalorija.

“Važno je prepoznati da iako te zamjene imaju nula kalorija, one i dalje mogu uzrokovati povećanej razine glukoze u krvi, a to može utjecati na to koliko mršavite. Istraživanja su pokazala da zamjene za šećer mogu potaknuti debljanje zbog efekta koji imaju na inzulinsku osjetljivost”, kaže Coleman.

Hrana s malo vlakana

“Trebali biste izbjegavati namirnice s niskim udjelom vlakana, poput bijelog kruha, rižinih pločica i čipsa jer oni potiču debljanje. Primjerice, topiva vlakna usporavaju probavljanje zbog čega ste dulje siti i manje je vjerojatno da ćete se prejesti”, kaže nutricionistica Kara Landau za Eat this.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.