Deset ključnih namirnica uz koje možete zaboraviti na gripu i prehlade

Zdravlje 12. lis 202219:36 0 komentara
prehlada, gripa, kašalj, šmrcanje, kihanje, bolest, obična prehlada
Pexels / Ilustracija

Hladno vrijeme je pravi izazov za naš organizam. Haraju virusi i bakterije, a svi želimo proći to razdoblje bez povišene temperature. Pažljivim izborom pojedinih namirnica možemo pomoći imunološkom sustavu u borbi protiv ovakvih izazova.

Imunološki sustav nevjerojatan je sustav specifičnih organa i stanica koji omogućuju tijelu da se obrani od neželjenih patogena. Pravilno funkcioniranje tog sustava bitno je da bi se održala homeostaza, piše Ordinacija.hr.

Pojedine namirnice poznate su kao dobra pomoć pri jačanju imuniteta koji je ključan za obranu, pa i od virusnih bolesti čija je sezona počela.

Probiotici

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, probiotici su živi mikroorganizmi koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje.

Probavni sustav smatra se najvećim imunološkim organom, a probiotici služe uspostavljanju uravnotežene crijevne mikrobiote. Zdrava mikrobiota sprečava patogenima ulazak u organizam, ali i pomaže djelovanju obrambenih stanica organizma.

Zimi je glavni izvor probiotika kiseli kupusa, a preporučljivo je konzumiranje kefira te jogurta i ostalih fermentiranih mliječnih proizvoda.

Prebiotici

Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane koji povoljno utječu na organizam jer selektivno stimuliraju rast određenog broja bakterija i tako promoviraju zdravlje. Zob i ječam izvori su betaglukana. Luk, banana, artičoka i šparoge sadrže inulin.

Plava riba

Plava morska riba odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje imaju protuupalno djelovanje. Kronična upala u tijelu oslabljuje organizam te je on osjetljiv na napade štetnih mikroorganizama. Preporučljivo je konzumirati sitnu plavu ribu barem dva puta tjedno.

Jedite inćune, plavice, srdelice, škombre. Osim omege-3, takva riba bogata je i vitaminom D koji je moćan imunomodulator. Vitamin D u organizmu se sintetizira redovitim izlaganjem Sunčevoj svjetlosti.

Češnjak

Izvor je organosumpornih spojeva (poput alicina) koji imaju imunomodulatorna svojstva i ublažavaju simptome gripe i prehlade. Stoga je preporučljivo redovito konzumirati češnjak.

Najbolji je, naravno, svježi, ali može se konzumirati i u namazima, kao sok ili čaj te u kapsulama. Također pozitivno djeluje na razinu kolesterola u krvi.

Antioksidansi

Citrusi (mandarina, limun, naranča i grejp) i zeleni čaj snažni su izvori antioksidanasa (vitamina C i raznih katehinskih spojeva).

Antioksidansi neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala koji nastaju u organizmu kao posljedica fizičkog i psihičkog stresa.

Pileća juha

Pileća juha kao pomoć kod prehlade nije mit. Topla juha grije gornji dio dišnog sustava i razrjeđuje sluz koja se tamo nakupila te tako olakšava disanje.

Također juha obično sadrži celer, luk i mrkvu te začine poput peršina i timijana koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Proteini iz piletine potrebni su pak za sintezu antitijela.

Med

Med je popularan zbog svojih antibakterijskih svojstava. Konzumacija meda potiče izlječenje i ima antibakterijsko djelovanje tako što snizuje razine prostaglandina te ima prebiotičko djelovanje.

Orašasti plodovi

Lješnjaci, bademi i brazilski orasi odličan su izvor cinka i selena. Cink je mineral bitan za zacjeljivanje rana, dijeljenje stanica i sintezu proteina. Ublažava simptome prehlade i gripe.

Selen je bitan za sintezu DNK i pravilnu funkciju štitnjače te štiti tijelo od oksidativnog stresa i infekcija. Orašaste plodove možete grickati ili ih ubaciti u mikser pa od njih napraviti namaz. Po želji možete dodati malo soli i maslaca za bolju mazivost.

Kurkuma

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume. Ima antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva. Često se koristi u azijskoj kuhinji kao začin. Za ublažavanje simptoma gripe i prehlade može se pola žličice kurkume pomiješati s mlijekom i vodom. Neki dodaju još papar i đumbir za pojačano djelovanje.

Raznovrsno povrće

Općenito je navika konzumacije povrća u nas dosta slaba. Trebalo bi jesti barem tri porcije povrća dnevno, a idealno bi bilo i više.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!