Dijete koje često hrče možda ima apneju

Zdravlje 11. tra 202211:45
Pixabay / Ilustracija

Glasno hrkanje kod djece prilično je uobičajeno i nije razlog za zabrinutost ako se događa samo povremeno, ali ako se javlja više puta tjedno može biti simptom apneje.

Hrkanje tri ili više noći tjedno, kažu pedijatri, posebice u kombinaciji s određenim drugim oblicima ponašanja, moglo bi biti simptom opstruktivne apneje u snu, potencijalno ozbiljnog poremećaja u kojem se dišni putovi  djelomično ili potpuno blokiraju tijekom spavanja – i disanje prestaje.

Otprilike jedno od četvero djece ponekad hrče, prema Profesionalnom udruženju pedijatara (BVKJ) sa sjedištem u Kölnu. Hrkanje uzrokovano začepljenim dišnim putovima i praćeno kratkim pauzama u disanju, međutim, može dovesti do zdravstvenih problema poput visokog krvnog tlaka kod odraslih i djece.

Studije sugeriraju da poremećaj spavanja može negativno utjecati na kardiovaskularni sustav, imunološki sustav, metabolizam i raspoloženje, ističe BVKJ.

Kada razina kisika u krvi padne, tijelo probudi osobu kako bi ponovno počelo disanje. Iako su ponavljana buđenja kratka i san se odmah nastavlja, ključna faza spavanja poznata kao REM faza je potisnuta i onemogućen je miran, dubok san.

Stanja zbog kojih su djeca posebice podložna apneji uključuju alergijski rinitis, respiratorne poremećaje, slab mišićni tonus, povećane tonzile i adenoide, nazalne polipe, pretilost, rascjep usne i nepca i trisomiju 21, poznatiju kao Downov sindrom.

Izloženost zagađivačima ili dimu cigareta također je čimbenik rizika, napominje pedijatar i stručnjak BVKJ-a dr. Hermann Josef Kahl.

Apneja u snu najčešće se javlja kod djece u dobi od 2 do 8 godina jer im tada brzo rastu krajnici i adenoidi, objašnjava BVKJ. Najčešći uzrok stanja su, kaže, povećani krajnici i adenoidi (veliki u odnosu na djetetove dišne ​​putove) ili nosni polipi.

Osim hrkanja najmanje tri noći tjedno, mogući simptomi apneje u snu uključuju poteškoće s disanjem tijekom spavanja, disanje na usta tijekom spavanja, jutarnje glavobolje i pospanost tijekom dana, rekao je Kahl.

Roditelji bi trebali odvesti dijete kod liječnika ako primijete da dijete često hrče, da je jako umorno tijekom dana i/ili ima problema u ponašanju ili u školi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar