Gorka sol: Za što se točno može koristiti i koja joj je cijena u dućanu?

Zdravlje 28. sij 202115:49
Pixabay.com

Magnezijev sulfat heptahidrat ili gorka sol sredstvo je koje se često koristi za čišćenje crijeva i rješavanje problema zatvora. Gorka sol spada u skupinu takozvanih laksativa i poprilično je bezopasna ako se uzima u kontroliranim količinama.

U ljekarnama i trgovinama s aromaterapeutskim proizvodima može se pronaći i pod imenom episomit, epsomova sol i magnezijeva galica. Nalazi se i u nekim mineralnim vodama zbog čega se mineralne vode preporučuju kod probavnih problema i zatvora.

Magnezij je drugi po redu zastupljeni element u našim stanicama i vrlo je važan za zdravlje našeg tijela. Deficit magnezija može uzrokovati bolesti i zdravstvene probleme.

Za što služi gorka sol?

Gorka sol sadrži sulfate koji služe za izbacivanje toksina i teških metala iz stanica u našem organizmu. Iz tog razloga je ovo dobra namirnica za detoksikaciju organizma i eliminaciju štetnih tvari. U te svrhe koristi se već stoljećima, a vjeruje se da može pomoći u čišćenju crijeva, kože, krvi te se nerijetko koristi prije operacije probavnog dijela sustava i kolonoskopije. Ima značaj i u medicini.

Nedostatak magnezija u organizmu može uzrokovati slabost mišića, jači osjećaj boli i upale mišića, bolesti srca, osteoporoze, artritisa pa čak i moždanog udara.

Kao laksativ

Najpoznatije korištenje gorke soli je u ulozi laksativa. Djeluje tako da potiče vodu u probavnom sistemu na način da magnezij iz krvi izvlači tekućinu i usmjerava je u crijeva. Ovo je način kako gorka sol čisti probavne puteve. Utječe i protiv zatvora te omekšava stolicu. Tekućina u crijevima utječe na stvaranje grčenja u crijevima što potiče brži rad probave i izbacivanje štetnih tvari.

Gorka sol kao laksativ se često koristi prije kolonoskopije kako bi se očistili putevi. Kod nekih ljudi djeluje već nakon 30 minuta, a kod nekih tek nakon nekoliko sati. Koristi se pomiješana s vodom te se konzumira dva puta na dan. Uz korištenje gorke soli za probavu treba se unositi mnogo tekućine da ne bi došlo do dehidracije organizma.

Opuštanje uma

Smatra se kako gorka sol može pomoći u opuštanju tijela i uma. Osim što pogoduje mišićima i opušta ih, jača kosti, ali i omogućava detoksikaciju cijelog tijela. Gorka sol može biti pomiješana s eteričnim uljima te izazvati opuštanje uma. Smatra se kako epsomska sol ima mogućnost smanjivanja hormona kortizola, poznatog kao hormona stresa.

U njezi kože

Korištenje magnezija može pomoći kod njege kože. Gorka sol za kožu ima antibakterijsko i umirujuće djelovanje. Može se koristiti gorka sol za piling kože tako da se njome uz prirodno ulje poput kokosovog trlja lice. Na taj način će se odstraniti sve mrtve stranice kože, a koža blistati jer će se očistiti pore. Dobra je i protiv akni jer djeluje antibakterijski. Može se koristiti i u kupkama, no u manjim količinama.

Za kosu

Magnezij sulfat može pomoći u postizanju volumena kose. Gorku sol za kosu koristite uz regenerator i dobro isperite nakon što je odstajalo tako oko 10 minuta. Ne koristite je u svakom pranju već radite pauzu između korištenja. S vremenom ćete vidjeti veliku razliku u volumenu vaše kose.

Smanjuje bol u mišićima

Kod upale mišića gorka sol se koristi kao kupka. Na ovaj način će uz toplu vodu smanjiti oteknuća, liječiti upalu mišića i smanjiti modrice. Vjeruje se kako može pomoći i kod smanjivanja menstrualnih bolova i bolova kod poroda također u obliku kupke.

Cijena gorke soli

Gorka sol može se kupiti u gotovo svakoj ljekarni ili trgovini prirodnim proizvodima. Cijena gorke soli je vrlo pristupačna za velike količine. Cijena kilograma gorke soli je oko 100 kuna, dok su manja pakiranja od oko 250 grama po cijeni od 20 do 30 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar