Hipertenzija: Uzrok, simptomi i kako tretirati opasan visoki krvni tlak?

Zdravlje 02. svi 202215:28 > 15:31 0 komentara
Shutterstock

Hipertenzija je stanje povišenog krvnog tlaka te je najčešće bez ikakvih simptoma. Osoba može godinama imati hipertenziju bez saznanja o ovoj bolesti. Kako bi se otkrila na vrijeme, tlak je potrebno mjeriti učestalo određeni vremenski period, a o hipertenziji se radi kada vrijednosti na tlakomjeru iznose više od 140/90 mmHg u mirovanju

Povišeni krvni tlak se kontrolira uzimanjem prepisanih lijekova, pravilnom prehranom i promjenom životnih navika.

Kako otkriti hipertenziju?

Hipertenzija se može otkriti redovitim mjerenjem tlaka. Kada se mjeri krvni tlak, na tlakomjeru se pokazuju dva broja. Gornji broj pokazuje sistolički krvni tlak koji mjeri pritisak na stjenke krvnih žila za vrijeme otkucaja srca. Donji broj je dijastolički krvni tlak koji mjeri pritisak na krvne žile u vrijeme kada srce miruje, odnosno između otkucaja. Normalan krvni tlak iznosi 120/80 mmHg, blaga hipertenzija je tlak 130-139 te dijastolički između 80-89 mmHg. Tlak koji se smatra obilježjem hipertenzije je 140/90mmHg ili više.

Što uzrokuje hipertenziju?

Najčešće nije poznat razlog povišenog krvnog tlaka. Ipak, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija, više od 50 posto slučajeva hipertenzije izaziva nepravilna prehrana. Na drugom mjestu je neaktivnost te na kraju pretilost.

Postoje dvije vrste hipertenzije. Hipertenzija koju ne uzrokuje drugo stanje ili bolest naziva se esencijalna hipertenzija i ona je najčešća, dok hipertenzija koju izaziva neko stanje se zove sekundarna hipertenzija. Esencijalna hipertenzija tako može nastati zbog pretilosti, inzulinske rezistencije, previsokog unosa soli, sjedilačkog života ili pušenja. Sekundarna hipertenzija se pojavljuje zbog komplikacija određenog zdravstvenog stanja koje osoba ima. Jednako tako, hipertenzija je češća kod osoba starijih od 65 godina te kod onih koji redovito konzumiraju alkohol ili cigarete.

Simptomi hipertenzije

Hipertenzija se naziva i tihom ubojicom jer je bolest bez simptoma te se često otkriva slučajno na sistematskom pregledu. Ako se ne prepozna na vrijeme, hipertenzija može izazvati oštećenje srca, krvnih žila ili organa. Može doći i do srčanog ili moždanog udara.

Upravo zato je važno redovno mjeriti krvni tlak te pratiti promjene. U rijetkim slučajevima, hipertenzija se može prepoznati po ovim znakovima:

– znojenje

anksioznost

– rumenilo ili bljedilo u licu

– problemi sa spavanjem

– kratkoća daha

– glavobolja

– umor

– krvarenja iz nosa

Hipertenzija u trudnoći

Do hipertenzije može doći i u trudnoći te ovdje postoji nekoliko tipova hipertenzije. Visoki krvni tlak može izazvati komplikacije u 10 posto trudnoća. Na redovitim pregledima je potrebno mjeriti krvni tlak te ga imati pod kontrolom. U nekim slučajevima mogu pomoći lijekovi koji se mogu uzimati u trudnoći, ali i šetnje te smanjen unos soli. Važno je tretirati povišeni krvni tlak u trudnoći kako ne bi došlo do komplikacija za majku i za bebu.

Kod teške kronične hipertenzije (stanje kada je tlak povišen od prije trudnoće ili prije 20. tjedna) trebat će napraviti hitnu obradu te potom odlučiti o postupcima. Ako se stanje pogorša, može biti preporučen prekid trudnoće.

Kako se tretira hipertenzija?

Povišeni krvni tlak se može smanjiti promjenom životnih navika. Prije svega je važno smanjiti unos soli i alkohola te paziti na prehranu. Osim toga, od iznimne je važnosti održavati normalnu tjelesnu težinu i provoditi tjelesnu aktivnost barem tri puta tjedno. To može biti hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla ili vježbanje. Drugi način držanja krvnog tlaka pod kontrolom je redovit posjet liječniku te po potrebi uzimanje lijekova koji će sniziti krvni tlak.

Zaključak

Hipertenzija je stanje povišenog krvnog tlaka, odnosno stanje kada tlak iznosi više od 140/90 mmHg u mirovanju. Najčešće se otkrije slučajno na pregledu kod liječnika, a važno ju je držati pod kontrolom i redovito mjeriti tlak te promijeniti životni stil te uzimati prepisane lijekove kako ne bi došlo do opasnosti za organe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!