Kako izbjeći rak? Liječnik izdvojio 7 jednostavnih načina koji pomažu

Zdravlje 19. sij 202208:13 > 08:37 1 komentar
Pixabay / ilustracija

Možete si pomoći u prevenciji zloćudne bolesti.

Prema pisanju portala Cancer.org, prošle je godine otkriveno oko 1.9 milijuna novih smrtonosnih oblika raka u Americi. Iako je statistika porazna, rak ne mora biti smrtna presuda. Pravilna prehrana, preventivne mjere i redoviti pregledi kod liječnika mogu poslužiti kao jaka mjera prevencije. Stručnjaci donose popis navika koje morate usvojiti kako biste bili i ostali zdravi.

1. Screening ili probir testovi za rak

“Smjernice za obavljanje ovih pregleda su formirane od strane stručnjaka i znanstvenih organizacija i bazirani su na statistici i znanstvenim dokazima. Fokus je na dojkama, maternici, crijevima i plućima“, pojašnjava dr. Steve Vasilev , ginekolog i onkolog s Instituta za tumore Santa Monica.

Zašto postoje ovi testovi za samo neke bolesti? Nažalost, testovi koji danas postoje nisu savršeni, a da imamo upravo takve sigurno bismo ih koristili. Na primjer; kod raka jajnika testovi ne daju tako točne rezultate. Kada kombinirate ova ograničenja s rijetkim bolestima, poput raka gušterače, ustvari tražite iglu u plastu sijena s alatom koji nije primjeren.“, dodaje liječnik.

2. Prehrana koja prevenira rak

Dr. Vasilev pojašnjava: “Prema istraživanjima oko 1/3 smrti vezanih za karcinom se može povezati s prehranom i lošim životnim navikama, pa i manjkom tjelovježbe. Ako svemu dodamo i izlaganje toksinima, brojka raste i može narasti do 75 posto“. Samo je oko 10 posto karcinoma nasljedno i nad njima nemamo veliku kontrolu. Ipak u velikom broju slučajeva sami smo odgovorni za svoje zdravlje.

Prehrana protiv raka ne mora biti komplicirana ili skupa. Važno je izbjegavati procesuirane namirnice i masti i velike količine šećera. Mediteranska prehrana daje najbolje znanstvene rezultate kod prevencije raka, a uključuje svježe namirnice, ribu, i što manje proteina životinjskog podrijetla.

3. Jedite “superhranu”

Pod superhranom se podrazumijeva sva hrana bogata fitonutrijentima, biljna prehrana, određene vrste ribe i mliječni proizvodi. Antioksidanti i nutrijenti su važan sadržaj takvih namirnica. Stručnjaci se slažu da postoje puno začina koji mogu pomoći kod prevencije raka, poput kurkume. Rajčica, češnjak, zeleni čaj… lista je dugačka a vi se svakako informirajte i uključite takve namirnice u svoju prehranu.

4. Nutrijente možete konzumirati kroz vitamine i suplemente

Dr. Vasilev ističe kako je važno unositi nutrijente iz prirodnih namirnica:

Uzimanje multivitamina može pomoći kod blagog nedostatka nutrijenta, ali uzimanje tableta umjesto zdrave prehrane nema puno smisla. Ako pijete neke lijekove, suplementi se mogu umiješati u njihovo djelovanje.

Naravno postoji izuzetak a jedan od njih je vitamin D, iznimno važan u prevenciji nastanka bolesti. Neophodan je u organizmu zbog regulacije apsorpcije kalcija i izgradnju zdravih kostiju, a ima i pozitivan utjecaj na imunološki sustav i druge stanične procese. Skoro pa možemo reći kako je s “trona” zbacio vitamin C kao vitamin nad vitaminima…

Naše tijelo može samo sintetizirati vitamin D, no za to mu je potrebna pomoć sunca. Ako želite povisiti svoju razinu sunčevog vitamina, liječnici preporučuju najviše 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Na taj ćete način sintetizirati otprilike 90 posto dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, a ostatak možete dobiti iz dodataka prehrani ili hrane.

5. Zdrav životni stil

Ono što svi možemo napraviti za naše zdravlje je ulagati u prevenciju od bolesti, a to uključuje svježe namirnice i tjelesnu aktivnost.

6. Kontrolirajte stres

Važno je poduzeti određene korake koji će vam pomoći da kontrolirate stres, a za to vam mogu poslužiti male stvari poput vožnje bicikla ili hodanja stepenicama. Iako je stres dio svakodnevnog života, može utjecati negativno na imunološki sustav otežati organizmu da se bori protiv bolesti.

7. Genetsko testiranje

Dobro je znati i koliki rizik postoji kod vas od razvoja zloćudnih bolesti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o povijesti bolesti u vašoj obitelji, posebno ako se u njoj javio rak, prenosi Ordinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.