Kako prepoznati bolove u bubrezima? Obratite pažnju na ove simptome!

Zdravlje 24. stu 202213:46 0 komentara
Kindel Media/ Pexels/Ilustracija

Čim počnete osjećati bolove u leđima, sigurno prvo pomislite na to da ste istegnuli neki mišić ili ozlijedili leđa. Međutim, liječnici upozoravaju kako vaša leđa u nekim slučajevima nemaju nikakve veze s tim, već neugodne bolove uzrokuju problemi s bubrezima.

S obzirom na to da se bubrezi nalaze na području donjeg dijela leđa, većina pacijenata bol u bubrezima greškom zamijeni s bolovima u leđima, ali ove dvije vrste bolova imaju različite uzroke i načine liječenje, prenosi Index.

vezana vijest

Dok su bolovi u leđima najčešće uzrokovani nekom vanjskom pojavom te se mogu lakše otkloniti, kada je riječ o bolovima bubrega, stanje je većinom mnogo ozbiljnije.

Liječnici objašnjavaju kako je bol u bubrezima obično uzrokovana upalom ili nekim ozbiljnijim bolestima koje pogađaju bubrege. Bol u leđima, s druge strane, obično je uzrokovana oštećenjem tkiva u leđima. Ako ih naučite razlikovati, to može olakšati pravovremeno dijagnosticiranje i daljnji tijek liječenja.

Kako prepoznati bolove u bubrezima?

Bolovi u bubrezima su duboki, probadajući, javljaju se naglo te obično prođu pa se ponovno pojave. Bolovi se najčešće javljaju u višim razinama kralježnice te u području ispod rebara, pored kralježnice, a struka upozorava kako ih oboljeli također mogu osjetiti u središnjem dijelu trbuha ili preponama. Ipak, bolovi u bubrezima obično uključuju i druge simptome, tvrdi liječnica Rena D. Malik.

Ti simptomi su povišena temperatura, povraćanje i mučnina, bolno mokrenje, mutna ili tamna mokraća i česte infekcije mokraćnog sustava. Za razliku od bolova u leđima koji u većini slučajeva prolaze sami od sebe, bol u bubrezima općenito se neće poboljšati sve dok ju ne identificirate i počnete liječiti glavni uzrok.

Mogući uzroci

Vaši bubrezi filtriraju otpad iz vašeg tijela, stvaraju urin i proizvode hormone koji reguliraju stvaranje crvenih krvnih stanica. Bolovi u bubrezima obično su uzrokovani bolestima bubrega i drugih dijelova mokraćnog sustava, a neki od tih uzroka uključuju bubrežne kamence, zadržavanje urina, vezikoureteralni refluks, oštećenje bubrega te policističnu bolest bubrega. Svako od ovih stanja zahtijeva liječenje, inače može doći do ozbiljnijih posljedica poput zatajenja bubrega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!